Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο μαθηματικός Μπενουά Μαντελμπρό, πατέρας των φράκταλ

Πέθανε ο μαθηματικός Μπενουά Μαντελμπρό, πατέρας των φράκταλ

Ο ιδιοφυής Γαλλοαμερικανός μαθηματικός Μπενουά Μαντελμπρό, πατέρας μιας πολύ ιδιαίτερης γωμετρίας, πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών. Ο Μαντελμπρό είχε επινοήσει τον όρο φράκταλ για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση.

Ο Μπενουά Μαντελμπρό, ο ιδιοφυής Γαλλοαμερικανός μαθηματικός που ανέπτυξε τη γεωμετρία των φράκταλ, πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών.

Ο Μαντελμπρό είχε επινοήσει τον όρο φράκταλ για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση. Κάθε φράκταλ είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία είναι μια μικρή εκδοχή ολόκληρου του σχήματος.

Οι ανακαλύψεις του Μαντελμπρό εφαρμόζονται σε τομείς όπως όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία.

Ο 85χρονος μαθηματικός πέθανε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης από καρκίνο στο πάγκρεας, δήλωσε η σύζυγός του σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο μαθηματικό, «ένα ισχυρό πνεύμα, αυθεντικό, που ποτέ δεν δίστασε να κάνει καινοτομίες και να παλέψει ενάντια στις καθεστηκυίες απόψεις».

Γεννήθηκε στη Βαρσοβία, στις 20 Νοεμβρίου του 1924, σε μια εβραϊκή οικογένεια λιθουανικής καταγωγής. Για να γλιτώσει από τη ναζιστική απειλή κατέφυγε στη Γαλλία με την οικογένειά του, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εργάστηκε για δεκαετίες στην εταιρεία IBM πριν τελικά δεχθεί θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024