Ο Cesare Barro παρουσιάζει στην Αθήνα, στο «Σχολείον» της αγαπημένης του φίλης, Ειρήνης Παπά, την έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Ειμαρμένη».
Η έκθεσή του, με 61 γλυπτά σε πίνακες αντλεί την έμπνευση της από τον Όμηρο και τη σημειολογία της ελληνικής αλφαβήτου.
Προλογίζει η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Ενα μικρό παιδί απο τη Βενετία, ψηλό, λιγνό, ξανθό σαν τον ήλιο,
μάτια θαλασσινά
που κόβουν βαθειά το άσπρο κύμα.
Μεγάλωσε ο φίλος μου και διάλεξε την Ελλάδα.
Η Ειμαρμένη μου είναι, μου είπε. Εδώ ζω, αναπνέω, αγαπώ και κοιμάμαι.
Και τώρα ο φίλος μου ήρθε στον κήπο μου με χίλια δώρα
Τον ευχαριστώ
Ειρήνη Παπά

Εμπνέεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα τη γλώσσα του Ομήρου, την ελληνική φιλοσοφία, τον ελληνικό πολιτισμό, τη σχέση του με το σύγχρονο γίγνεσθαι.
Ο Βενετός Cesare Barro, έχει άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα. Λάτρης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης, εγκαταστάθηκε στο νησί της Τήνου για 13 ολόκληρα χρόνια, ήρθε σε επαφή με τους παραδοσιακούς τεχνίτες μαρμάρου του νησιού και συμμετείχε ενεργά στην αναστήλωση ενός ορεινού χωριού (Σμαρδάκι), που κατάφερε να του δώσει νέα ζωή.

Εγκαινιάζεται στην Αθήνα, ως φόρος τιμής στη χώρα που ο Cesare Barro θεωρεί δεύτερη πατρίδα του, με την προοπτική να ταξιδέψει στην Ιταλία (2011, Μιλάνο & Βενετία), Γενεύη, Παρίσι, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι. Τη βραδιά των εγκαινίων την έκθεση θα προλογίσει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Για το έργο του Cesare Barro θα μιλήσει η Μαριλένα Κασιμάτη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πόλεως της Βενετίας.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με τα έργα και τη βιογραφία του Cesare Barro.

Σημείωμα Μαριλένας Κασιμάτη
Σε μια εποχή ριζικότατων και όχι ιδιαίτερα ανθρωποφιλικών καινοτομιών στην τέχνη, οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές εκδοχές της μορφής, η εισβολή των άυλων μορφών τέχνης, διαφοροποίησαν δραστικά τον τρόπο που συλλαμβάνουμε την ύπαρξή μας. Μέσα από τη γλυπτική, το είδος που επέλεξε –όχι τυχαία- ο Cesare, «επιστρέφει» με τα μνημειακά του έργα σε ένα ανθρωποκεντρικό είδος αναπαράστασης, επαναφέροντας το ανάγλυφο μιας αναδυόμενης, ίσως τραυματισμένης, διαταραγμένης μέσα σε όνειρα ανθρώπινης μορφής, πρόπλασμα ενός νέου Αδάμ, η υπόσταση του οποίου πρέπει να παραμείνει ακόμη στο σκοτάδι αφού το πρόσωπό του δεν έχει ακόμη σχηματιστεί.

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη
Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης

Cesare Barro
Γεννιέται στη Βενετία και από πολύ μικρός καταλαβαίνει ότι δεν τον χωράει ο κόσμος των επιχειρήσεων ή των τραπεζών που του ετοιμάζουν να ακολουθήσει.
Η αγάπη του για την Ελλάδα τον φέρνει νωρίς κοντά της, καταρχήν μέσα από την Ελληνική Ιστορία. Αργότερα η πραγματικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τον παρασύρει στην Ελλάδα.
Ειμαρμένη, λέει ο ίδιος.
Σε ένα κόσμο όπου τον πρώτο λόγο έχει η τεχνολογία εκείνος στρέφει το βλέμμα του στην παράδοση και κάνει σκοπό της ζωής του να ζωντανέψει ό,τι έχει πραγματικά σημασία για την ψυχή.

Ξοδεύει χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη και αναζητώντας φιλοσοφίες και ιδέες που μπορούν να τον εμπνεύσουν. Μέρος αυτής της αναζήτησης είναι και τα δεκατρία χρόνια στην Τήνο. Ο σκοπός του τότε ήταν να ομορφύνει εκτός από τον στενά ιδιωτικό του χώρο, και ένα ολόκληρο ορεινό χωριό του νησιού, που μετά την επέμβαση του, έγινε σταθμός για τους επισκέπτες της Τήνου.
Μετά την 13χρονη παραμονή του στη Τήνο που άρχισε ένα σαββατοκύριακο και κράτησε μια … δημιουργική ζωή, επιστρέφει στη Ρώμη και στη συνέχεια ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και στο Μαιάμι. Aυτή τη φορά σε ένα άλλο τομέα. Το κόσμημα.
Η δεύτερη ελληνική του περίοδος αρχίζει πριν δυόμιση χρόνια οπότε και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Η επιρροή της Ελλάδας χαρακτηρίζει όχι μόνο την δουλειά του αλλά και ολόκληρη την φιλοσοφία του, τον τρόπο ζωής του. Μελετά τα κείμενα και τους συγγραφείς, εμπνέεται από τον Όμηρο και τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας.
Τον απασχολεί η μεταφυσική διάσταση της ελληνικής αλφαβήτου και αυτό προσπαθεί να εκφράσει με την δουλειά του. Κάθε γράμμα, κάθε λέξη που σχηματίζεται από τα στοιχεία της, γίνονται έργα, πίνακες, γλυπτά.
Πρωταγωνιστής ο Λόγος. Ο Λόγος ως αρχή, ως αιτία ύπαρξης άλλα και ως αφετηρία.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πόλεως της Βενετίας, και το Istituto Italiano di Cultura di Atene.

INFO
Εκθεση Cesare Barro (Τσέζαρε Μπάρο)
Διάρκεια: 7 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2010
το «Σχολείον», Πειραιώς 52 (Πειραιάς)
Διεύθυνση & Οργάνωση Παραγωγής: Alessandro Pirounis
Μελέτη Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δάφνη Αλεξανδρή
Σκηνοθεσία Τηλεοπτικού Υλικού: Milena Kaneva