Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κίνδυνο εξαφάνισης το ένα πέμπτο των φυτών του κόσμου

Σε κίνδυνο εξαφάνισης το ένα πέμπτο των φυτών του κόσμου

Περισσότερο από το 20% των περίπου 380.000 γνωστών ειδών φυτών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, δείχνει η πρώτη εκτίμηση για τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερο από το 20% των περίπου 380.000 γνωστών ειδών φυτών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, δείχνει η πρώτη εκτίμηση για τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 80% της απειλής για το πράσινο του πλανήτη αντιστοιχεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα, και συγκεκριμένα στην μετατροπή των ενδιαιτημάτων σε καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιους έξω από το Λονδίνο. Τα αποτελέσματα (με την ονομασία Δειγματοληπτικός Δείκτης Κόκκινης Λίστας) καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην εικόνα για την κατάσταση του πλανήτη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άλλοι δείκτες βιοποικιλότητας, όπως η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αφορούν κυρίως τα σπονδυλωτά ζώα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν -τα φυτά απειλούνται και η
κύρια αιτία είναι η ανθρωπογενής απώλεια ενδιαιτημάτων» δήλωσε ο Στίβεν
Χόπερ, διευθυντής των Βοτανικών Κήπων του Κιους. «Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τα φυτικά είδη να εξαφανίζονται. Τα φυτά είναι η βάση όλης της ζωής στη Γη προσφέροντας καθαρό αέρα, νερό, τροφή και καύσιμα. Από αυτά εξαρτάται η ζωή όλων των ζώων και των πτηνών, από αυτά εξαρτώμαστε κι εμείς» επισήμανε.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι τα φυτά απειλούνται περίπου όσο τα θηλαστικά της Γης. Απειλούνται επίσης περισσότερο από τα πτηνά αλλά λιγότερο από τα αμφίβια και τα κοράλλια, αναφέρει το πρακτορείο AFP.

H ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι τα γυμνόσπερμα φυτά, στα οποία κατατάσσονται σήμερα 700-900 είδη, ανάμεσά τους τα κωνοφόρα, τα κυκαδόφυτα και το γκίνγκο.

Η μελέτη αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων σε διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο. Στη διάσκεψη αυτή, οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη διεθνή Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα θέσουν νέους στόχους για την προστασία των ειδών του πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024