Ο πλανήτης μας γίνεται ελαφρώς πιο ασφαλής χάρη σε ένα τηλεσκόπιο που θα
σαρώνει αυτόματα τον ουρανό ψάχνοντας για αστεροειδείς
και κομήτες σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Το Pan-STARRS 1 (PS1) που εγκαινιάστηκε στη Χαβάη φέρει κάτοπτρο 1,8 μέτρων και είναι εξοπλισμένο με τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου, με ανάλυση 1.400 Megapixel.

«Αν και έχει μέτριο μέγεθος, αυτό το τηλεσκόπιο βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας» υπερηφανεύεται ο Νικ Κάιζερ, ερευνητής του Πανεπιστημίου τη Χαβάης και επικεφαλής του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος.

H κάμερα του PS 1 θα λαμβάνει κάθε νύχτα 500 εικόνες συνολικού μεγέθους 4 Terabyte, όσο θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν περίπου 1.000 DVD (στην ένθετη αριστερά, ο κομήτης Χολμς σε μια από τις πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου).

Το λογισμικό του συστήματος θα συγκρίνει κάθε νέα εικόνα με εικόνες της ίδιας περιοχής του ουρανού που είχαν ληφθεί νωρίτερα, προκειμένου να εντοπίζει αντικείμενα που άλλαξαν θέση ή φωτεινότητα.

Η τεχνική αυτή αναμένεται να ανακαλύψει 100.000 αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια και να υπολογίσει ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να βρεθούν σε πορεία πρόσκρουσης στη Γη.

Εκτός όμως από την αναζήτηση εισερχόμενων αστεροειδών, το PS 1 θα αξιοποιηθεί και σε άλλους είδους έρευνες. Μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του πληρέστερου αστρονομικού ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα καλύπτει το 75% του ορατού Σύμπαντος στον ουρανό της Χαβάης. Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί να καταγράψει 5 δισεκατομμύρια άστρα και 500 εκατομμύρια γαλαξίες.

Το PS1 είναι το πειραματικό πρωτότυπο του τηλεσκοπίου PS4, το οποίο θα κατασκευαστεί αργότερα στο Μάουνα Κέα της Χαβάης και θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ