Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με βάση τα πορίσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας και τα ευρήματα δύο ερευνών που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας, η κατανόηση των πιο σημαντικών όψεων των σύγχρονων φιλικών σχέσεων.
Η φιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ατόμου και στον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτεί την ύπαρξη, ενώ συγχρόνως καθορίζει την ψυχολογική του ευεξία και την κοινωνική του ένταξη.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με βάση τα πορίσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας και τα ευρήματα δύο ερευνών που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας, η κατανόηση των πιο σημαντικών όψεων των σύγχρονων φιλικών σχέσεων. Ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ζητήματα όπως: πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις φιλίες τους, πόσοι και ποιοι είναι οι στενοί τους φίλοι, τι κάνουν μαζί, τι τους φέρνει κοντά και τι τους οδηγεί στην απομάκρυνση, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν «ανδρικές» και «γυναικείες» φιλίες.

Διερευνάται επίσης σε βάθος το ζήτημα της φιλίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες: πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η σχέση, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, οι ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες και τα οφέλη της, αλλά και τι συμβαίνει όταν εκφράζεται η σεξουαλική έλξη που ενδέχεται να αναδυθεί ανάμεσα στους παρτενέρ. Φαίνεται ότι, όταν ο σκόπελος της σεξουαλικής έλξης ξεπεραστεί, η ετερόφυλη φιλία, απαιτώντας το συντονισμό διαφορετικών μοντέλων συναισθηματικής και πρακτικής επικοινωνίας, αφενός συνεισφέρει στη συναισθηματική αυτογνωσία και αφετέρου αποτελεί πλέον ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο

Παρουσίαση των συντελεστών

Ο Νικόλας Χρηστάκης, γεννημένος στην Αθήνα το 1958, είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Besançon και πήρε το διδακτορικό του στην κοινωνική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν θέματα ταυτότητας, κοινωνικής σκέψης και επικοινωνίας, στενών διαπροσωπικών σχέσεων και τελετουργικότητας.
Έχει γράψει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά επιστημονικά (και λογοτεχνικά) κείμενα. Έχει γράψει τα βιβλία: «Μουσικές ταυτότητες: αφηγήσεις ζωής μουσικών και συγκροτημάτων της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής ροκ» (1994), «Μοτοσυκλέτα: ριψοκινδύνευση και ιερό» (2003) και (σε συνεργασία με την Μπετίνα Ντάβου) «Τα παιδιά μιλούν για την υγεία και την ασθένεια: κοινωνικές αναπαραστάσεις της υγείας και της ασθένειας σε παιδιά 10 ετών» (1994). Επίσης, έχει επιμεληθεί με τον Κλήμη Ναυρίδη τις συλλογές κειμένων «Ταυτότητες: ψυχοκοινωνική συγκρότηση» (1997), «Κοινωνίες σε κρίση και αναζήτηση νοήματος» (2005) και «Το υπερνεωτερικό υποκείμενο» (2010).

Ο Παναγιώτης Χαλάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Έκανε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά και εκπόνησε, με υποτροφία του ΙΚΥ, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μελετώντας τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών και τις δυναμικές των ομάδων τους στο σχολείο. Δίδαξε για 16 χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε Ειδικά Σχολεία. Από το 2007 υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συγχρόνως, από το 2004 έως το 2009 δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2007 έως το 2009 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας και ιδιαίτερα στην ψυχοκοινωνιολογία των ανθρώπινων σχέσεων.

Ελληνικά Γράμματα
Νικόλας Χρηστάκης (επιστημονική επιμέλεια)
Συγγραφέας:Παναγιώτης Χαλάτσης