Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22 - 25 Απριλίου 2010)

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22 – 25 Απριλίου 2010)

Η «ταυτότητα» της φετινής διοργάνωσης: 500 εκδότες από 24 χώρες, βιβλία για όλες τις προτιμήσεις, 151 συγγραφείς, μια θεματική έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιότητα, μια Παιδική Γωνιά, δύο καινοτομίες (Γωνιά για τους Εφήβους και Gourmet αποδράσεις) και τιμώμενη χώρα η Κίνα. Για μία ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται επίκεντρο για τον κόσμο του βιβλίου. Η 7η […]

Η «ταυτότητα» της φετινής διοργάνωσης: 500 εκδότες από 24 χώρες, βιβλία για όλες τις προτιμήσεις, 151 συγγραφείς, μια θεματική έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιότητα, μια Παιδική Γωνιά, δύο καινοτομίες (Γωνιά για τους Εφήβους και Gourmet αποδράσεις) και τιμώμενη χώρα η Κίνα.
Για μία ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται επίκεντρο για τον κόσμο του βιβλίου. Η 7η ΔΕΒΘ παίρνει τη σκυτάλη της πόλης για τέσσερις ημέρες (από την Πέμπτη 22 Απριλίου έως την Κυριακή 25 Απριλίου) δίνοντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες, συγγραφείς και αναγνώστες κάθε ηλικίας να συναντηθούν, ν’ ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, να ανακαλύψουν νέες, ακόμη πιο γοητευτικές πτυχές της σύγχρονης εκδοτικής πραγματικότητας.

Στην 7η ΔΕΒΘ συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εκδότες, βιβλιοπώλες, λογοτεχνικοί πράκτορες, βιβλιοθηκονόμοι, τυπογρ! αφικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και πνευματικά ιδρύματα, πιστοποιώντας τον επαγγελματικό χαρακτήρα της.

Αντίστοιχα, οι δεκάδες οργανωμένες εκδηλώσεις με λογοτεχνικές παρουσιάσεις, στρογγυλές τράπεζες, εκπαιδευτικές ημερίδες, επαγγελματικές συναντήσεις, σεμινάρια, εικαστικές προτάσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού, συνθέτουν το «παζλ» του πολιτιστικού προφίλ της Έκθεσης. Η 7η ΔΕΒΘ φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO (περίπτερα 13, 15) με διοργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Τι περιλαμβάνει η 7η ΔΕΒΘ:

130 Έλληνες και 21 ξένους συγγραφείς, οι οποίοι παρουσιάζουν το πρόσφατο έργο τους στο αναγνωστικό κοινό και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διατυπώνοντας την άποψή τους για θέματα λογοτεχνικά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Πρόκειται για πεζογράφους και ποιητές, μεταφραστές κι ερευνητές που διαθέτουν κύρος και αναγνωρισιμότητα στον συγγραφικό κόσμο και στους βιβλιόφιλους. Μεταξύ αυτών, 9 Κινέζοι πεζογράφοι και ποιητές (από την κινεζική αποστολή), καθώς και 6 Τούρκοι συγγραφείς, που έρχονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010.
Ανάμεσά τους, ονόματα όπως οι Αντώνης Σουρούνης, Ρέα Γαλανάκη, λόρδος David Owen, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χρήστος Γιανναράς, Eleni Sikelianos, Σοφία Νικολαΐδου, Norman Manea, Βλάντισλαβ Μπάγιατς, Πάνος Καρνέζης, Λένα Διβάνη, Ελένη Σαραντίτη, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Βάσω Ψαράκη, Δ.Ν. Μαρωνίτης, Μιχάλης Γκανάς κ.ά.

24 χώρες φιλοξενούνται στη φετινή διοργάνωση, προερχόμενες από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Ασία. Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα βρουν ξεχωριστές προτάσεις γνωριμίας με την εθνική λογοτεχνία χωρών λιγότερο ή περισσότερο γνωστών στην ελληνική αγορά βιβλίου, όπως Σερβία, Μαρόκο, Λεττονία, Ινδία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία κ.ά.

Η Κίνα ως τιμώμενη χώρα προσδοκά να κεντρίσει το ελληνικό ενδιαφέρον για τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της με την αποστολή 230 ατόμων, επισήμους, εκδότες και συγγραφείς. Πόλος έλξης το εθνικό περίπτερο (700 τ.μ.) για τους επισκέπτες, στη διάρκεια του τετραημέρου παρουσιάζεται ένα μεγάλο κι αντιπροσωπευτικό δείγμα συγγραφέων, τίτλων και θεματικών που έχει να επιδείξει η χώρα.
Παράλληλα, μέσα από το συνολικό πρόγραμμα πρόκειται να αναδειχθεί ο κινεζικός πολιτισμός (με σλόγκαν «Παράδοση και νεωτερισμός»), ο οποίος διατρέχει τους αιώνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από άλλες καλλιτεχνικές πτυχές: έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου και έκθεση αφίσας κινεζικού κινηματογράφου [στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ], εβδομάδα προβολής κινεζικών ταινιών και έκθεση φωτογραφιών από κλασικές ταινίες [«Ολύμπιον»], εικαστική έκθεση «Τρισδιάστατη Κίνα: κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» [ΕΣΗΕΜ-Θ], εκδήλωση-ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς [Divani Caravel, Αθήνα], διαλέξεις για την Κίνα στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης «Η αρχαιότητα και εμείς» (Σωτήρης Χαλικιάς – εντός της ΔΕΒΘ και Φρανσουά Ζυλιέν και Τάκης Θεοδωρόπουλος – Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης).

♦ «Η Αρχαιότητα και εμείς» – θεματική έκθεση
Η φετινή θεματική έκθεση εστιάζεται στην αναδίφηση του παρελθόντος – τη σύγχρονη ματιά προς την αρχαιότητα, τη διαχρονική αξία των πολιτισμών. Ειδικά για την Κίνα και την Ελλάδα, η θεματική αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι πολιτισμοί των δύο χωρών έχουν παράλληλες ιστορικές διαδρομές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν οργανωθεί όλες οι εκδηλώσεις:
α. έκθεση περισσότερων από 800 τίτλους της σχετικής βιβλιογραφίας,
β. ομιλίες
από σημαντικούς σινολόγους (Σωτήρης Χαλικιάς και Φρανσουά Ζυλιέν),
γ. φωτογραφική έκθεση «Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία»,
δ. έκθεση «Χαρτί, ένα τέχνημα πολιτισμού: Δύο χιλιετίες Ιστορίας σε Ανατολή και Δύση»,
ε. προβολή βραβευμένων αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ «Αγών».

♦ «Παιδική Γωνιά»: εκατοντάδες βιβλία – χιλιάδες παιδιά
Το τετραήμερο των νεαρών επισκεπτών της ΔΕΒΘ στον χώρο της «Παιδικής Γωνιάς» αποτελεί μια ευφάνταστη αναγνωστική και ψυχαγωγική εμπειρία: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς οργανωμένα από τους εκδοτικούς οίκους.

Ο Διαγωνισμός: «Αν ήμουν συγγραφέας…» απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Το έντυπο συμμετοχής και το ειδικό κουτί στην είσοδο της «Παιδικής Γωνιάς» περιμένουν τις ιστορίες των παιδιών. Οι πιο πρωτότυπες απαντήσεις θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr), και οι νικητές θα βραβευτούν με –τι άλλο;- βιβλία!

Κι ακόμη, ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/ΙΒΒΥ» θα ενημερώνει -σε ειδικό χώρο- τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, θα μοιράζει την αφίσα και το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ενώ οι μικροί αναγνώστες θα μπορούν να στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το βιβλίο σε φύλλα που θα κολλούν στο Βιβλιοδέντρο. Θα γίνει και η απονομή των ετήσιων Βραβείων Λογοτεχνίας Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Μια ημερίδα για το Ψηφιακό βιβλίο διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Οι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που άπτονται της επικαιρότητας, όπως η ημερίδα «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση» [Digital Books: a (R)evolution?], όπου θα καταγραφούν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εκδοτικό τοπίο από την ψηφιοποίηση των βιβλίων, τις παραμέτρους που προκύπτουν αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής βιβλιαγοράς στον τομέα αυτόν.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη συνάντηση, δεδομένης της ψηφιακής πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας. Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς και των επαγγελματιών του βιβλίου για έγκαιρη ενημέρωση και διάλογο, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει αυτή τη διεθνή ημερίδα (Φιλολογικό Καφενείο, Σάββατο 24 Απριλίου) με τρεις παραμέτρους: α. Καταγραφή του νέου τοπίου στην εκδοτική αγορά (10.00-12.00), β. Εμπειρίες από ευρωπαϊκούς φορείς και επαγγελματίες (14.00-15.30), γ. Προτάσεις για τη χώρα μας (15.30-17.00).

♦ Δύο άλλες επαγγελματικές συναντήσεις
Επίσης, έχει προγραμματιστεί η επαγγελματική συνάντηση με ξένους εκδότες, στους οποίους το ΕΚΕΜΕΛ προτείνει πέντε ελληνικά βιβλία στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής λογοτεχνίας. Και στο πλαίσιο της Κίνας – τιμώμενη χώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων εκδοτών για την αναζήτηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεργασιών.

♦ Οι δύο καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης
Η «Εφηβική Γωνιά» ευελπιστεί να καθιερωθεί μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για ό,τι αφορά την καλλιέργεια της σχέσης τους με το βιβλίο και την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς, συζητήσεις γύρω από τη σχολική εκπαίδευση αλλά και ζητήματα που απασχολούν εν γένει τους εφήβους.
Ομιλητές, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάνος Κοντολέων, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, καθώς και η εκπαιδευτικός Άσπα Χασιώτη.
Το ΕΚΕΒΙ είχε στις προθέσεις του τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ενότητας για τους έφηβους αναγνώστες (ένα κοινό με τις δικές του ιδιαιτερότητες αλλά και προοπτικές), κάτι που γίνεται τώρα εφικτό με την «Εφηβική Γωνιά».
Η οργάνωση του χώρου, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των βιβλιοπωλείων IANOS – επιπλέον, περιλαμβάνεται μια βιβλιοθήκη με επιλογές εφηβικής λογοτεχνίας απ’ όλον τον κόσμο.

– Η κουλτούρα της γαστρονομίας βρίσκει τη δική της θέση στην 7η ΔΕΒΘ: η «Gourmet Γωνιά» αποτελεί μία από μεγαλύτερες «προκλήσεις» για τους επισκέπτες περιλαμβάνοντας μαγειρικές προτάσεις από επαγγελματίες, σελίδες βιβλίων με συνταγές και «μυστικά» της κουζίνας, ιδέες και προτάσεις από το πάνθεον των γεύσεων.

Επίσης, θα γίνει κλήρωση μεταξύ των επισκεπτών της «Gourmet Γωνιάς», με έπαθλο μια μοντέρνα και λειτουργική κουζίνα η οποία θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις – με την ευγενική χορηγία της εταιρείας AVELON.

Τι άλλο ενδιαφέρον θα δούμε στην 7η ΔΕΒΘ:

– Το «Σεμινάριο Τέχνης του Λόγου» οργανώνεται και φέτος με επιμέλεια του συγγραφέα και συντονιστή του «Εργαστηρίου του Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ, Στρατή Χαβιαρά. Πρόκειται να παραδώσει σεμινάριο -δύο τρίωρες συναντήσεις- σε επίδοξους συγγραφείς επικεντρώνοντας σε «σημεία-κλειδιά» για το διήγημα και το μυθιστόρημα. Σάββατο 24 Απριλίου & Κυριακή 25 Απριλίου 2010, 11.00-14.00. (Εγγραφές: 2310 291180).

– Η καθιερωμένη συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Φιλολογικό Καφενείο, με διάθεση αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων γύρω από τα βιβλία, τους συγγραφείς, την αίσθηση που αποκομίζουν τα μέλη τους από τις τακτικές συναντήσεις του. Φέτος είναι προσκαλεσμένες οι λέσχες που εδρεύουν στη βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

– Το θεματικό περίπτερο «Συνάντηση περιοδικών» είναι αφιερωμένο, για τρίτη χρονιά, σε περιοδικά λόγου και στοχασμού, αφενός όσα κυκλοφορούν έως σήμερα, κι αφετέρου σημαντικά περιοδικά του 20ού αιώνα, δυσεύρετα πλέον, όπως η Φιλική Εταιρεία, το Φραγκέλιο, ο Διανοούμενος, αλλά και γνωστότερα περιοδικά όπως Μακεδονικές Ημέρες, ο Κοχλίας, ο Κύκλος, η Αγγλοελληνική Επιθεώρηση, τα οποία εκτίθενται σε ειδικές προθήκες. Επιπλέον, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 10.30 (Φιλολογικό καφενείο, Περίπτερο 15) συζήτηση με θέμα: «Λογοτεχνικά περιοδικά της περιφέρειας: προκλήσεις και προοπτικές».

Χρήσιμες πληροφορίες:
♦ Δωρεάν είσοδος όπως κάθε χρόνο.
♦ Ώρες λειτουργίας ΔΕΒΘ: Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή 10:00 – 21:00, Σάββατο: 10:00 – 22:00
♦ Τόπος: στα περίπτερα 13-15 της HELEXPO
♦ Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/
♦ Τα εγκαίνια της 7ης ΔΕΒΘ, την Πέμπτη 22 Απριλίου, έγιναν με παρουσιαστές τους ηθοποιούς του Kρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Χρήστο Σουγάρη και Μελίνα Αποστολίδου.
Την Έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης και εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Κίνας – τιμώμενης χώρας από τον Κινέζο Υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων Sun Shoushan.

Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)

Χορηγοί
Θεσμικοί φορείς: Δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας), Nομαρχία Θεσσαλονίκης, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Μορφωτικό Ιδρυμα Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης
Ιδιωτικοί φορείς: Avelon, Macedonian Hotels

Χορηγοί επικοινωνίας
Ηλεκτρονικά ΜΜΕ:ΕΡΤ, ΕΡΤ 3, DEUTSCHE WELLE, Kosmos 93.6, 102 FM, 9.58 FM, TV100, FM100.
Έντυπα ΜΜΕ:Ελευθεροτυπία, Διαβάζω, Ραδιοτηλεόραση, Kid Press, Αρχαιολογία

Με την υποστήριξη: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού Σερβίας, Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, βιβλιοπωλεία Κωνσταντινίδης, Corian

Οργανωτική συνεργασία θεματικής έκθεσης:Μουσείο Μπενάκη, Αιώρα Εκδόσεις

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024