Τα εργαστήρια της Hewlett-Packard παρουσιάζουν στο περιοδικό Nature τα πρώτα «memristor», στοιχεία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που είχαν προταθεί για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια. Σύντομα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε γρήγορες μνήμες υψηλής χωρητικότητας, αλλά και σε τσιπ που συνδυάζουν τη μνήμη και τον επεξεργαστή.

Σε πέντε χρόνια, τσιπ που περιέχουν αλλεπάλληλα στρώματα memristor «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φορητών συσκευών που προσφέρουν δέκα φορές μεγαλύτερη ενσωματωμένη μνήμη, ή ακόμα να τροφοδοτούν υπερυπολογιστές» αναφέρει ανακοίνωση των HP Labs.

Τα memristor (memory resistor ή αντίσταση μνήμης) παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι «θυμούνται» τα αποθηκευμένα δεδομένα ακόμα και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος -θα ήταν επομένως ιδανικά και για την ανάπτυξη υπολογιστών που ανοίγουν στιγμιαία όπως ένας ηλεκτρικός διακόπτης.

Η νέα συσκευή, αναφέρει η HP, συνιστά το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, έπειτα από τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.

Η θεωρητική ύπαρξή της είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με την μελέτη της HP: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε όσο ακόμα ζω» σχολίασε ο ίδιος

Σε πρώτη φάση, τα memristor θα μπορούσαν να δώσουν τσιπ μνήμης που προσφέρουν διπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τη μνήμη flash, ενώ παράλληλα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία τσιπ που συνδυάζουν τη μνήμη με κυκλώματα επεξεργασίας -στο προσεχές μέλλον, η μνήμη και ο επεξεργαστής του υπολογιστή θα μπορούσαν να είναι ένα και το αυτό.

«Τελικά», προβλέπει η εταιρεία, «οι επεξεργαστές που βασίζονται στα memristor θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πυρίτιο στις έξυπνες οθόνες των ηλεκτρονικών βιβλίων, ή ακόμα και να γίνουν οι αντικαταστάτες του πυριτίου σε μεγάλη κλίμακα».

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε μάλιστα ότι τα memristor μπορούν να μιμούνται και τη συμπεριφορά των νευρώνων του ανθρώπινου εγκέφαλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr