Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασικά όργανα γυμναστικής για το σπίτι

Βασικά όργανα γυμναστικής για το σπίτι

Τα οικιακά όργανα γυμναστικής αποτελούν μια φθηνή και πρακτική διέξοδο, που επιτρέπουν την άσκηση μέσα στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα και με το λιγότερο δυνατό άγχος. Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό; Εν αρχή ην… η απόφαση Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να βεβαιωθείτε είναι ότι η απόφασή σας να […]

Τα οικιακά όργανα γυμναστικής αποτελούν μια φθηνή και πρακτική διέξοδο, που επιτρέπουν την άσκηση μέσα στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα και με το λιγότερο δυνατό άγχος. Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό;
Εν αρχή ην… η απόφαση
Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να βεβαιωθείτε είναι ότι η απόφασή σας να αγοράσετε κάποιο μηχάνημα γυμναστικής για το σπίτι δεν βασίζεται σε επιπολαιότητα επειδή κάποιος σας είπε ότι έχετε πάρει κιλά. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αγόρασαν π.χ. ένα ποδήλατο γυμναστικής και στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν ως… απλώστρα για τα ρούχα. Η αγορά ενός οργάνου κοστίζει χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη σας και θα είναι κρίμα να πάνε χαμένα αν ο χρόνος ή η διάθεσή σας αποτρέπει τη δυνατότητά σας να γυμναστείτε σε τακτική βάση.

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι να σιγουρευτείτε ότι το όργανο ή τα όργανα γυμναστικής που προτίθεστε να αγοράσετε δεν θα λειτουργήσει σε βάρος του προσωπικού χώρου σας. Αν έχετε κάποιο υπόγειο ή ένα μεγάλο δωμάτιο προτιμήστε να το τοποθετήσετε εκεί και σε σημείο που δεν θα εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας. Ωστόσο, φροντίστε ο χώρος να είναι φωτεινός και ευάερος, ώστε να σας ‘κάνει καρδιά’ να γυμναστείτε και, αν το επιθυμείτε, φροντίστε να υπάρχει κοντά μια τηλεόραση ή ένα στερεοφωνικό.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια προηγούμενη επίσκεψη στον προσωπικό σας ιατρό για ένα τσεκ-απ. Η εν λόγω συμβουλή ίσως καταντά πληκτική, όμως η ενασχόληση με οποιασδήποτε μορφής γυμναστική δίχως έλεγχο της γενικότερης κατάστασης του οργανισμού μας είναι άκρως επικίνδυνη.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού
Αφού βεβαιωθείτε ότι όντως χρειάζεστε ένα ή περισσότερα μηχανήματα γυμναστικής, το επόμενο βήμα είναι να τα επιλέξετε με τον σωστότερο και πιο συμφέροντα τρόπο. Ο αρχικός ενθουσιασμός οδηγεί πολλούς σε άσκοπες αγορές, όπως π.χ στην απόκτηση ενός ή περισσότερων ακριβών μηχανημάτων.

Μην εμπιστεύεστε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις διότι τις περισσότερες φορές πλασάρουν όργανα που δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή σας. Ως αποτέλεσμα θα ανακαλύψετε ότι η άσκηση σάς προκαλεί πλήξη και πολύ γρήγορα θα τα παρατήσετε. Προτιμήστε να κάνετε μια έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα και συμβουλευθείτε ανθρώπους που γνωρίζουν, ώστε να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει και δεν επιβαρύνει το πορτοφόλι σας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε την αγορά φθηνού ή κακομεταχειρισμένου εξοπλισμού. Σίγουρα οι αγγελίες στις εφημερίδες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες, κρύβουν όμως και παγίδες. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται κυρίως κατά την αγορά ενός φθηνού μεταχειρισμένου διαδρόμου, για παράδειγμα, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται συχνά επισκευή, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να κάνει θόρυβο. Παράλληλα λόγω της φθοράς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους μύες και τις αρθρώσεις σας. Ας δούμε, όμως, μερικά όργανα γυμναστικής που μπορούν πραγματικά να φανούν χρήσιμα.

Ποδήλατο
Το ποδήλατο αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο μέσο εκγύμνασης. Ο όγκος του σας επιτρέπει να το τοποθετήσετε ακόμη και σε ένα μέτριου μεγέθους δωμάτιο και τα αποτελέσματά του όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι θαυματουργά, φυσικά όταν συνδυάζονται με την κατάλληλη διατροφή.

Στην αγορά υπάρχουν διαφόρων τύπων ποδήλατα, που καλύπτουν ποικίλες ανάγκες αλλά και πορτοφόλια. Τα δύο βασικά είδη είναι το όρθιο ποδήλατο και το ποδήλατο δαπέδου, ενώ, ιδίως όσον αφορά το πρώτο είδος, υπάρχουν απλά και μαγνητικά. Τα δεύτερα είναι ακριβότερα αλλά σαφώς καλύτερα και πιο άνετα κατά την άσκηση, ενώ σας επιτρέπουν να αυξάνετε ομαλά και βαθμιαία την ένταση.

Επίσης, είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά όργανα, τα οποία όχι μόνο καταμετρούν την απώλεια θερμίδων αλλά σας πληροφορούν και για τη συχνότητα των καρδιακών παλμών σας, κάνοντας έτσι την άσκηση πιο ευχάριστη.

Τέλος, πολλά ποδήλατα είναι εξοπλισμένα και με άλλες ευκολίες, όπως για παράδειγμα μετακινούμενους βραχίονες, για την εκγύμναση των μυών της πλάτης. Η προτίμηση ενός τέτοιου μηχανήματος είναι συμφέρουσα, καθώς συνήθως παρέχει οικονομία χρημάτων και χώρου.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψετε αλόγιστα τα χρήματά σας σε κάτι που δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο. Προτιμήστε αυτό που σας ταιριάζει και, αν έχετε μεράκι και ικανότητες, συναρμολογήστε το μόνοι σας.

Όσον αφορά τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με ένα ποδήλατο, ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Αν δεν αθλείστε τακτικά, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με ένα ήπιο πρόγραμμα και μέτριο βαθμό δυσκολίας και να αυξάνετε προοδευτικά την ένταση. Οπωσδήποτε όμως, η ιδανικότερη λύση θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή για τον τύπο άσκησης που ταιριάζει καλύτερα στο σωματότυπό σας.

Διάδρομος
Πρόκειται ίσως για το πιο ακριβό από τα οικιακά όργανα γυμναστικής. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, καθώς υπάρχουν οι ηλεκτρικοί και οι ποδοκίνητοι διάδρομοι. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μάλλον ακριβά αλλά περισσότερο αξιόπιστα μηχανήματα, καθώς ο ποδοκίνητος διάδρομος δεν προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις επειδή είναι ιδιαίτερα κουραστικός. Εφόσον το αποφασίσετε, είναι προτιμότερο να ξοδέψετε λίγα χρήματα παραπάνω για να αποφύγετε τις τακτικές επισκέψεις στον… ορθοπεδικό.

Η πλατφόρμα του διαδρόμου θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 45 εκατοστά πλάτος και 132 εκατοστά μήκος, ενώ θα πρέπει να διαθέτει και μηχανισμό απορρόφησης των κραδασμών, ώστε να μην προξενήσετε βλάβες στα πόδια σας.

Όσον αφορά το χώρο που καταλαμβάνει ένα τέτοιο μηχάνημα, η αλήθεια είναι ότι το δωμάτιο που θα τον φιλοξενεί θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Όμως στην αγορά υπάρχουν και πτυσσόμενοι διάδρομοι, που μπορούν να διευκολύνουν όσους δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο.

Όπως και στην περίπτωση του ποδηλάτου, έτσι και με το διάδρομο οι ασκήσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από σταδιακά αυξανόμενη ένταση. Η συμβουλή ενός ειδικού είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να ζητήσετε για να αποφύγετε τα ‘πιασίματα’.

Κωπηλάτης
Το συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την εκγύμναση των μυών της πλάτης, του θώρακα, των χεριών και των ποδιών. Πιάνει σχετικά μικρό χώρο, καθώς διπλώνεται και μπορεί να χωρέσει ακόμη και κάτω από ένα κρεβάτι. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και συναρμολογείται πολύ εύκολα. Διακρίνεται σε ηλεκτρικό και χειροκίνητο αλλά όσον αφορά τη οικιακή χρήση το πρώτο μοντέλο είναι μάλλον ασύμφορο.

Κατά την άσκηση με έναν κωπηλάτη καθίστε αναπαυτικά στο συρόμενο καρεκλάκι και τοποθετήστε τα χέρια σας στους βραχίονες, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να πατούν καλά στα υποπόδια. Στη συνέχεια σπρώξτε το σώμα σας προς τα πίσω, ασκώντας αντίσταση με τα πόδια και τραβώντας με δύναμη τους βραχίονες προς το στομάχι σας. Φροντίστε να κρατάτε τους ώμους σας προς τα πίσω και το στήθος μπροστά. Τέλος, επιστρέψτε στην αρχική σας θέση, με τους ώμους κεκλιμένους προς τα μέσα και επαναλάβετε.

Βαράκια
Τα πλέον διαδεδομένα για να γυμνάζετε πολλά μέρη του σώματος, αναλόγως της άσκησης. Δεν καταλαμβάνουν χώρο, είναι φθηνά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν από οποιονδήποτε υγιή άνθρωπο. Συνήθως υπάρχουν σε παραλλαγές διαφορετικού βάρους και μεγέθους, που ξεκινούν από το 1,5 κιλό και φθάνουν ως τα 25. Καλό θα είναι να προτιμήσετε τα ελαφρά βάρη, καθώς τα υπόλοιπα απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική και η παραμικρή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Ζητήστε από κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική να σας υποδείξει ήπιες ασκήσεις, που ως στόχο θα έχουν απλώς την ενδυνάμωση των μυών και τη σωματική ευεξία.

Μονόζυγο πόρτας
Αποτελείται από δύο μεταλλικούς σωλήνες, διαφορετικής διαμέτρου, που είναι τοποθετημένοι ο ένας μέσα στον άλλο. Στο εσωτερικό τους φέρουν έναν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος αυξομειώνει το μήκος του μονόζυγου, ενώ στις άκρες έχουν από ένα ‘πατάκι’, το οποίο στο εσωτερικό του έχει έναν ελαστικό δακτύλιο.

Οι τελευταίοι πρέπει να έλθουν σε επαφή με τα κουφώματα της πόρτας ή των τοίχων ενός διαδρόμου, κάτι που γίνεται ξεβιδώνοντας τους δύο συγχωνευμένους σωλήνες. Το μονόζυγο στερεώνεται έτσι γερά, ώστε να συγκρατεί το βάρος ενός σώματος.

Πρόκειται για ένα φθηνό και εύχρηστο όργανο γυμναστικής, το οποίο χρησιμοποιείται για ασκήσεις στους ώμους, την πλάτη και τη μέση.

Step
Τελευταία κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Πρόκειται για ένα ελαφρώς υπερυψωμένο μίνι-δάπεδο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βιντεοκασέτα με πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής. Είναι φθηνό και δεν καταλαμβάνει χώρο, ενώ θεωρείται μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για τη γρήγορη απώλεια θερμίδων.

Εν κατακλείδι
Η γυμναστική στο σπίτι αποτελεί έναν ουσιαστικά ανέξοδο και ξεκούραστο τρόπο για τη διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής μας υγείας. Τελευταία, οι οπαδοί της αυξάνονται διαρκώς και στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη γενικότερη εικόνα των συμπατριωτών μας.

Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να αποτελέσει συνείδηση είναι ότι η άθληση θα πρέπει να πραγματοποιείται με μέτρο και να έπεται της επίσκεψης στον ιατρό, ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων….

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024