Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ecofilms & Ecokids 2010 στη Ρόδο!

Ecofilms & Ecokids 2010 στη Ρόδο!

Πανέτοιμο και φέτος για να ανοίξει τις πύλες του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου ECOFILMS ’10, το οποίο διοργανώνεται από το Δήμο Ροδίων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ και την εταιρεία Εικόνα και Περιβάλλον. Το ECOFILMS ’10 θα διεξαχθεί και πάλι στην πόλη της Ρόδου, που έχει αγκαλιάσει θερμά το […]

Πανέτοιμο και φέτος για να ανοίξει τις πύλες του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου ECOFILMS ’10, το οποίο διοργανώνεται από το Δήμο Ροδίων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ και την εταιρεία Εικόνα και Περιβάλλον.

Το ECOFILMS ’10 θα διεξαχθεί και πάλι στην πόλη της Ρόδου, που έχει αγκαλιάσει θερμά το κινηματογραφόφιλο κοινό που την επισκέπτεται.

Οι προβολές και οι άλλες εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010.

Ο κινηματογραφικός μαραθώνιος που ίσως κάποιοι θελήσουν να βιώσουν, ξεκινάει με 100 περίπου ταινίες δημιουργών από 47 χώρες, που καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων.
Οι δημιουργοί παρουσιάζουν με ψύχραιμη ματιά και γνώση, κάποτε όμως με αγανάκτηση και καταγγελτική διάθεση, τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορρύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κτλ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο.
Ταινίες που αγγίζουν με ποιητική ευαισθησία την ομορφιά του πλανήτη, τη πολυπλοκότητα των σχέσεων και των αντιλήψεων, την τέχνη και τον έρωτα. Με κλασική αφήγηση ή με τολμηρά και πρωτότυπα αφηγηματικά μέσα, με μια μίξη τεχνικών που προέρχονται από το ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία, αποτυπώνουν την εικόνα του κόσμου μας. Ο καθένας καταθέτει την υπογραφή, καθώς και τη δική του ιδιαίτερη εθνική, πολιτική, καλλιτεχνική και ηθική του στάση.

Διαγωνιστικό μέρος και Κριτική Επιτροπή

Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν ταινίες που διαγωνίζονται για δύο (2) βραβεία σε κάθε κατηγορία –μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους. Θα τιμηθούν, επίσης, οι καλύτερες ελληνικές συμμετοχές του Φεστιβάλ.
Τις ταινίες θα κρίνει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόδου 2010 που πλαισιώνεται από ανθρώπους με τόλμη, υψηλή αισθητική και Άποψη με όλη τη σημασία που μπορεί να έχει.

Σ’ αυτή συμμετέχουν οι:

Mike Pandey, Σκηνοθέτης, Ινδία

Hasse Wester, Σκηνοθέτης, Σουηδία

George Ovashvili, Σκηνοθέτης, Γεωργία

Toshifumi Matsushita, Σκηνοθέτης, ΗΠΑ/Ιαπωνία

Αγγελική Αντωνίου, Σκηνοθέτις, Ελλάδα

Anneloek Sollart, Σκηνοθέτης, Κάτω Χώρες

Δημήτρης Ινδαρές, Σκηνοθέτης, Ελλάδα

Αναστασία Ζέππου, Εκπαιδευτικός, Ελλάδα

Χρήστος Ζούρας, Oικονομολόγος, ΓΓ. Οργάνωση ΓΗ

Nic Balthazar, Σκηνοθέτης, Βέλγιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Στον ανεξάρτητο ινδικό κινηματογράφο

Φέτος, υπάρχει ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ανεξάρτητο κινηματογράφο της Ινδίας. Το ECOFILMS φέρνει στη Ρόδο ταινίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Οικολογία της Ινδίας καθώς και το φεστιβάλ πολιτικών ταινιών, «Επιμονή και Αντίσταση» που πραγματοποιείται με την κοινωνική πρωτοβουλία ανεξάρτητων Ινδών κινηματογραφιστών. Και τα δύο ετήσια φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Νέο Δελχί.

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Ένα πρωτοπόρο αφιέρωμα σε ταινίες οι οποίες καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου με νέες, καινοτόμες λύσεις. Με σημαντικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία, το Φεστιβάλ της Ρόδου παρουσιάζει την πιο σύγχρονη σκέψη και διεισδυτική ματιά, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σχετικά με τις προβληματικές διαχείρισης του δημόσιου χώρου.

Δύο λεπτά για τη Ρόδο

Κατά τη διάρκεια του ECOFILMS ’09 ανέθεσε σε κάθε ένα από τους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες σκηνοθέτες τη δημιουργία μία ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 2 λεπτών, με θέμα τη Ρόδο. Οι ταινίες που κατατέθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ ενώ με τη σειρά τους, οι σκηνοθέτες που θα παρευρεθούν στο ECOFILMS ’10, θα κληθούν να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία για το επόμενο φεστιβάλ.
Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αρχείο ταινιών για το νησί με υπογραφές κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Κάνε και συ ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

Το φεστιβάλ ECOFILMS σε συνεργασία με το National Geographic, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ), την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Αρχιπέλαγος διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ.
Τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο φεστιβάλ ECOFILMS, ενώ ο αριθμός και το είδος των βραβείων θα ανακοινωθούν στο τεύχος Απριλίου του National Geographic.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Νίκος Κούνδουρος (σκηνοθέτης, πρόεδρος), η Δρ. Α. Πολυμέρου-Καμπλάκη (Διευθύντρια ΚΕΕΛ), η Β. Κανελλοπούλου (σεναριογράφος), ο Ν. Νικολαίδης (αρχιτέκτονας/ECOFILMS), η Κ. Σκαναβή (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου/Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και ο Ν. Μάργαρης (διευθυντής National Geographic/καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου).

http://www.ecofilms.gr/
http://rodosecofilms.blogspot.com/
http://ecokidsrodos.blogspot.com/

ECOKIDS 2010
15 ταινίες από 11 χώρες για 6.000 μαθητές στο Δημοτικό Κινηματογράφο & το Ενυδρείο στη Ρόδο
8 -12 Μαρτίου 2010

Κινηματογράφος από όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Το Ecokids 2010 είναι πλέον γεγονός!
Το μικρό «αδελφάκι» του Ecofilms τις επόμενες μέρες γίνεται 5 χρονών και το γιορτάζει με εκδηλώσεις και προβολές για τους μαθητές της Ρόδου.
Μία διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά και έφηβοι αλλά και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν-δωρεάν-διεθνείς και ελληνικές ταινίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα με τη συνοδεία πρωτότυπου υλικού για δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.
Η διοργάνωση, φυσικά, απευθύνεται επίσης σε μαθητές που επισκέπτονται το νησί κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών του Μαρτίου.
Έτσι λοιπόν, περίπου 6.000 μαθητές θα επιλέξουν ανάμεσα σε 15 ταινίες από 11 χώρες εκείνες που ταιριάζουν στα γούστα και τα ενδιαφέροντά τους.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στο ανθρώπινο, φυσικό και κατασκευασμένο περιβάλλον που ζούμε, στο κινούμενο σχέδιο «manga» και τις ταινίες animation που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας.
Η προετοιμασία και η ενημέρωση σχετικά με το φεστιβάλ άρχισε από νωρίς και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τη διοργάνωση δημιουργώντας μάλιστα την «ομάδα στήριξης Ecokids», μία συλλογική πρωτοβουλία για την πιο αποτελεσματική διάδοση των δράσεων του Ecokids.
Το Ecokids, όμως, δε μένει μόνο στις προβολές. Εκτός από τις προτάσεις που γίνονται για διάλογο στην τάξη, φέτος, οι διοργανωτές παροτρύνουν τους μαθητές της Ρόδου να συνεργαστούν μαζί τους σε μια ηλεκτρονική έκδοση, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους:
• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από το προσωπικό σου περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που σε δυσκολεύει και θα ήθελες να αλλάξει, ή ένα περιβάλλον που θέλεις να μην το ξεχάσεις ποτέ.
• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από κάποιο περιβάλλον της πόλης ή της εξοχής μας που νομίζεις ότι αξίζει να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων και είναι χαρακτηριστικό για τη ζωή του τόπου μας.
Δύο εργασίες των μικρών θεατών θα παρουσιαστούν του χρόνου στο Ecokids και μετά θ’ ανέβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ecokidsrodos.blogspot.com/ .
Στη συνέχεια, θα ζητηθεί η συνεργασία παιδιών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για να εξερευνηθούν τα περιβάλλοντα των σημερινών παιδιών παγκόσμια.
Η φιλοσοφία και ο σκοπός του Ecokids
Σκοπός και στοίχημα του Ecokids είναι να δώσει μέσα από την κινηματογραφική εικόνα και το λόγο «ερεθίσματα για προβληματισμό για τη φιλία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιμονή και την προσπάθεια σε ένα στόχο, το περιβάλλον και τη ζωή.
Το Ecokids, λοιπόν-ξεκινώντας με τις πιο θετικές προοπτικές-είναι εδώ για να δώσει τροφή για προβληματισμό στους μικρούς θεατές του και να διαμορφώσει ανθρώπους με ευαισθησίες, δημιουργικότητα και προπάντων αγάπη για το καλό σινεμά.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024