Το περιοδικό Forma της Δάφνη Επικοινωνίες του Ομίλου ΑΝΤENNA τίμησε για δεύτερη χρονιά τους Άριστους της Ζωής, σε μια λαμπρή τελετή απονομής.
Τα Αριστεία Ζωής έδωσαν ένα ηχηρό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, αντιπροσωπευτικούς χιλιάδων άλλων που, είτε εθελοντικά είτε υπερβαίνοντας το καθήκον τους, προσφέρουν στον συνάνθρωπο μια ζωή με υγεία και αξιοπρέπεια.
Η λαμπρή τελετή απονομής, την οποία παρουσίασε η κ. Μαρί Κυριακού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και του ευρύτερου χώρου της Υγείας.
H Μαρί Κυριακού στην έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε:
«Τα Αριστεία Ζωής δεν είναι βραβεία. Είναι μια ευκαιρία που δίνεται σε όλους εμάς να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ’’ σε ανθρώπους που με τη στάση και τη δράση τους κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Πρόκειται για συμπολίτες μας που μάχονται εθελοντικά για μια ζωή με αξιοπρέπεια και για μια κοινωνία που εξυμνεί τον άνθρωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβραβεύουμε στα πρόσωπα λίγων τους πολλούς που αγωνίζονται για τη ζωή όλων μας και τη διατήρησή της με υγεία, ποιότητα και αξιοπρέπεια.
Αυτές τις αξίες άλλωστε πρεσβεύει η εκπομπή “Με Αγάπη’’ που στάθηκε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, ανέδειξε τη σπουδαιότητα των πράξεών τους, επιβράβευσε το μεγαλείο της ψυχής τους.
Σας τους γνώρισε. Το περιοδικό Forma, η εκπομπή “Με Αγάπη’’ και ο Όμιλος ANT1 υπόσχονται να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους Άριστους της Ζωής. Και ίσως μέσα από το παράδειγμά τους καταφέρουμε όλοι να διακρίνουμε πίσω από κάθε δυσκολία μια ευκαιρία για Ζωή».
Το ρόλο απονεμητών ανέλαβαν: ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Παναγιώτης Φασούλας, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της WIND Hellas, κ. Σωκράτης Κομινάκης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Δούκας Παλαιολόγος. Την τελετή απονομής των Αριστείων Ζωής λάμπρυνε με την παρουσία της η Φωτεινή Δάρρα.
Τα Αριστεία Ζωής απονεμήθηκαν σε 8 πρόσωπα και σωματεία που ανέδειξε το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού Forma μέσα από τη διαδικασία ψηφοφορίας, σε 8 κατηγορίες, η καθεμία εκ των οποίων περιελάμβανε 5 υποψηφίους.
Οι κατηγορίες αφορούσαν σε: ασθενείς, άτομα με αναπηρία, δωρητές οργάνων σώματος, νοσηλευτές, διασώστες, εθελοντές, σωματεία ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δύο ακόμα Αριστεία Ζωής απονεμήθηκαν σε δύο Έλληνες γιατρούς που εκπροσωπούν το χώρο της επιδημιολογίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και αποτέλεσαν επιλογή της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Forma, τους καθηγητές κ. Δημήτριο Τριχόπουλο και κ. Γεώργιο Δαΐκο.
Στόχος των Αριστείων Ζωής είναι να προβληθούν οι μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες των αφανών ηρώων της καθημερινότητάς μας που δρουν με την πεποίθηση πως η προσφορά είναι ύψιστη κοινωνική πράξη.
H Βάννα Μαρκετάκη, Διευθύντρια Έκδοσης του Περιοδικού Forma, που εμπνεύστηκε την ιδέα των Αριστείων Ζωής και την έκανε θεσμό, δήλωσε κατά την ομιλία της: «Οι 10 άνθρωποι που παρέλαβαν ένα Αριστείο Ζωής αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες στα Αριστεία Ζωής γεννήθηκαν με το γονιδιακό χάρισμα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και με ένα αντανακλαστικό ευτυχίας.
Σε κάποιους από αυτούς μάλιστα η ζωή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο κι όμως εκείνοι την ευχαριστούν που τους δόθηκε η δυνατότητα να την αξιολογήσουν και να τη δουν με άλλη ματιά. Όλοι μας νιώθουμε ευεργετημένοι από τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιλέξει να πορευτούν στη ζωή τους.
Γι’ αυτό το “ευεργέτημα’’, για την ύπαρξη των ανθρώπων αυτών που εξασφαλίζουν το νόημα της λέξης “κοινωνία’’, εμείς σήμερα διατυπώνουμε ένα μεγάλο και ουσιαστικό “ευχαριστώ’’».
Ο Σωκράτης Κομινάκης, Πρόεδρος της WIND Hellas, κατά τη διάρκεια της απονομής του Αριστείου Υποστήριξης, δήλωσε : «Σήμερα τα Αριστεία Ζωής μάς δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε συμβολικά ένα σύλλογο με το Αριστείο Υποστήριξης. Κυρίως όμως μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπέρα: να γίνουμε συμμέτοχοι στο έργο τους, συνοδοιπόροι στον αγώνα τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες πράξεις».
Ο Δούκας Παλαιολόγος, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, δήλωσε: «Η Εθνική Ασφαλιστική για δεύτερη συνεχή χρονιά υποστήριξε το θεσμό των Αριστείων Ζωής που στόχο έχουν να προβάλουν τις μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες των αφανών ηρώων της καθημερινότητάς μας που δρουν εθελοντικά, βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και με την προσφορά τους κάνουν την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη».
Τα Αριστεία Ζωής απονεμήθηκαν στους:

ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΟΥ – Αριστείο Σθένους Η Ελένη Τριάντου, νεφροπαθής η ίδια, είναι από το 2001 Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Φθιώτιδας. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη κάνει ό,τι μπορεί όχι μόνο για να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας της τοπικής Μονάδας Αιμοκάθαρσης αλλά και για να προσφέρει πρακτική βοήθεια σε όσους νεφροπαθείς το έχουν ανάγκη, ενώ για τον ίδιο σκοπό εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα με τίτλο «Ενημέρωση», που ασχολείται με θέματα νεφροπαθών. «Ο θεσμός των Αριστείων Ζωής είναι μια ηθική ικανοποίηση και αναγνώριση των προσπαθειών μας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι ένα σπουδαίο κίνητρο για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας μια ζωή με υγεία και αξιοπρέπεια. Σας ευχαριστούμε για την ύψιστη αυτή τιμή».

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ – Αριστείο Συμπαράστασης Η Ελισάβετ Αρχοντίδου είναι προϊσταμένη της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με παράλληλα καθήκοντα νοσηλεύτριας νοσοκομειακών λοιμώξεων του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Είναι κυριολεκτικά ταγμένη στην υποστήριξη ασθενών με AIDS, που την έχουν ανάγκη ίσως περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία ασθενών αλλά και στην ενημέρωση για την πρόληψη της νόσου. «Αισθάνομαι προσωπική χαρά και ηθική ικανοποίηση γιατί, μέσω εμού, επιβραβεύεται όλη η νοσηλευτική οικογένεια».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – Αριστείο Ανθρωπιάς Πριν από 2 χρόνια ο Βαγγέλης Φραγκόγιαννης πήρε τη δύσκολη απόφαση να δωρίσει τα όργανα του αδελφού του σε πέντε συνανθρώπους μας. Μια απόφαση που έγινε βάλσαμο για την οικογένειά του. «Όλοι μας θα πρέπει να γίνουμε Δωρητές Οργάνων Σώματος, γι’ αυτό και μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξή της πράξης αυτής, τα Αριστεία Ζωής, αξίζει θερμών συγχαρητηρίων».
ΕΥΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ – Αριστείο Εθελοντισμού Η Εύα Ντελιδάκη, μαζί με τον παραμυθά Δημήτρη Αβούρη, είναι η ψυχή της οργάνωσης ΟΝΑΡ, της μοναδικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που, εδώ και 10 χρόνια, παλεύει για την ψυχική αλλά και σωματική στήριξη των άρρωστων παιδιών με αρωγό την Τέχνη. «Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για το Αριστείο αυτό γιατί πάντα πίστευα ότι, όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη. Τα Αριστεία Ζωής αποδεικνύουν την τέχνη της ζωής που όλοι έχουμε μέσα μας. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε χρειαζόμαστε περισσότερο φως!»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ – Αριστείο Υποστήριξης Ιδρύθηκε το 2006 αποκλειστικά από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με στόχο τη συμπαράσταση και την παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα, την παροχή έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης για τις επιστημονικές και φαρμακευτικές εξελίξεις, καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Θεοδωράκης, δήλωσε: «Η σημερινή βράβευση αποτελεί για εμάς επιβράβευση των προσπαθειών μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχιση του έργου μας».

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Αριστείο Προσφοράς Η ομάδα των Εθελοντών του Κόσμου οργανώθηκε το 2004 και από τότε προσφέρει αφιλοκερδώς και χωρίς διακρίσεις σε άντρες και γυναίκες, ομογενείς και αλλοδαπούς, σε νέους αλλά και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η πρόεδρος των Εθελοντών του Κόσμου κ. Τέτα Παπαπολίτη αλλά και η Γενική Γραμματέας του συλλόγου, κ. Έφη Κατράνα, δήλωσαν: «Ένα αληθινά μεγάλο “ευχαριστώ’’ σε όλες και όλους τους αναγνώστες σας που ασχολήθηκαν, έστω και λίγο, με τους Εθελοντές του Κόσμου. Η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία γενικά μας δείχνει ότι ο χρόνος όταν μοιράζεται με τέτοιες αφορμές τελικά πολλαπλασιάζεται».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΣΟΥΛΑΣ – Αριστείο Θέλησης Η ιστορία του Βασίλη Δοσούλα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν, σε ένα τραγικό δυστύχημα το καλοκαίρι του 1994, έχασε τα δύο του πόδια και το δεξί του χέρι. Ο Βασίλης σήμερα είναι 25 ετών και ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο του από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, για να κάνει μεταπτυχιακό στη μεγάλη του αγάπη, την Αρχιτεκτονική. «Ελπίζω με τη συμμετοχή μου στα Αριστεία Ζωής να έδειξα στους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με μένα ότι δεν πρέπει ποτέ να καταθέτουν τα όπλα».

ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ – Αριστείο Δράσης Στα 15 χρόνια δράσης της η Ομάδα Αιγαίου έχει, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει προληπτικές εξετάσεις σε περισσότερους από 6.000 κατοίκους νησιών και αιματολογικές εξετάσεις σε 1.900 κατοίκους, έχει κατασκευάσει 6 γήπεδα 5×5, έχει δωρίσει 11 παιδικές χαρές, έχει εξοπλίσει 2 γυμναστήρια, έχει διοργανώσει 8 μουσικές συναυλίες και 23 παραστάσεις θεάτρου σκιών και έχει προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό σε 26 σχολεία. «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εμπνέονται και υλοποιούν όμορφες πρωτοβουλίες σαν αυτή των Αριστείων Ζωής, προσφέροντας απλόχερα μεγάλη χαρά στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ιδέα του εθελοντισμού».