2

Το παράξενο ηφαίστειο που ισοπεδώνει με καυτή λάσπη την Ανατολική Ιάβα από το 2006 σχεδόν σίγουρα εμφανίστηκε λόγω μιας γεώτρησης για φυσικό αέριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή διεθνής ερευνητική ομάδα, επιβεβαιώνοντας το προηγούμενο πόρισμα.

Περίπου 60.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα από τη δύσοσμη λάσπη που αναβλύζει εδώ και τρία χρόνια από την περιοχή της γεώτρησης στο ινδονησιακό νησί. Κάθε προσπάθεια να ανακοπεί η ροή, ακόμα και με τη ρίψη τσιμεντένιων όγκων μέσα στον κρατήρα, έχει αποτύχει.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ντέιβις του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στην Αγγλία, ανακοίνωσε ότι εντόπισε τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για το ρόλο που έπαιξε η τοπική εταιρεία ενέργειας PT Lapindo Brantas.

«Διαπιστώσαμε ότι μία από τις ημερήσιες αναφορές από το σημείο της γεώτρησης δηλώνει ότι η Lapindo Brantas άντλησε βαριά λάσπη μέσα στη γεώτρηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει το ηφαίστειο λάσπης. Αυτό ήταν εν μέρει επιτυχές και η έκρηξη του ηφαιστείου επιβραδύνθηκε» αναφέρει ο Ντέιβις σε ανακοίνωση που μεταδίδει το Reuters.

«Το γεγονός ότι η έκρηξη επιβραδύνθηκε παρέχει την πρώτη αδιάψευστη ένδειξη ότι η τρύπα της γεώτρησης ήταν συνδεδεμένη με το ηφαίστειο την ώρα της [αρχικής] έκρηξης» εκτιμά ο ερευνητής.

Η Lapindo Brantas έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 673 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των χιλιάδων πληγέντων, επιμένει όμως να αρνείται ότι προκάλεσε την καταστροφή, και επικαλείται απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδονησίας, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή εναντίον της.

Η εταιρεία αποδίδει την εμφάνιση του ηφαιστείου σε ένα σεισμό που εκδηλώθηκε δύο ημέρες νωρίτερα στην Κεντρική Ιάβα, ωστόσο οι επιστήμονες αποκλείουν αυτή τη θεωρία λόγω της μεγάλης απόστασης των 250 χιλιομέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ