36

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζονται οι καταγγελίες σκεπτικιστών του κλίματος, σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες email που υπεκλάπησαν από κορυφαίο βρετανικό ινστιτούτο δείχνουν παραποίηση επιστημονικών δεδομένων.

Συντηρητικοί πολιτικοί και blogger στις ΗΠΑ έσπευσαν να βαφτίσουν την υπόθεση «σκάνδαλο Climategate», υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες υπερβάλλουν επίτηδες για την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση.

Οι συντάκτες των email, όπως και άλλοι ανεξάρτητοι επιστήμονες, αρνούνται τις κατηγορίες και διαβεβαιώνουν ότι η αλληλογραφία τους δεν περιείχε τίποτα το μεμπτό.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου, όταν άγνωστοι χάκερ δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο εκατοντάδες email και έγγραφα που είχαν υποκλαπεί από την κορυφαία Μονάδα Κλιματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του East Anglia.

Την Παρασκευή, ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. «Σίγουρα δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση και θα την εξετάσουμε με λεπτομέρεια» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Το θέμα των κλεμμένων email έφτασε και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου οι συντηρητικοί σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής προσπαθούν να εμποδίσουν την ψήφιση νομοθεσίας για τις εκπομπές άνθρακα.

«Τα email αυτά δείχνουν ένα μοτίβο αποσιώπησης, χειρισμού και μυστικότητας» υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Τζέιμς Σένσενμπρενερ, επικεφαλής των σκεπτικιστών.

Ένα από τα επίμαχα email που αναγνώστηκαν στο Καπιτώλιο είχε σταλεί το 2003 από τον Τζον Χόλντρεν, πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ και νυν επιστημονικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το κείμενο περιέχει κάτι το επιλήψιμο.

Στο πλευρό του τάχθηκε η Τζέιν Λουμπσένκο, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας: «Τα email αυτά δεν μπορούν να υπονομεύσουν την πολύ ισχυρή επιστημονική ομοφωνία […] που μας λέει ότι η γη θερμαίνεται, και ότι η θέρμανση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας» είπε.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ένα email του καθηγητή Φιλ Τζόουνς, ο οποίος έχει αποχωρήσει προσωρινά από διευθυντής του Ινστιτούτου, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο Τζόουνς κατηγορήθηκε επειδή έκανε λόγο για ένα «τρικ» στον υπολογισμό της πορείας των καταγεγραμμένων θερμοκρασιών. Απάντησε ότι τα λεγόμενά του παρεξηγήθηκαν επειδή απομονώθηκαν από τα συμφραζόμενα, και διαβεβαίωσε ότι με τη λέξη «τρικ» εννοούσε έναν «έξυπνο τρόπο» για το χειρισμό ενός επιστημονικού προβλήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press