Η παράσταση είναι βασισμένη στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» (1929), σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Δημήτρη Κοτζιά. Μέχρι 8 Νοεμβρίου στο θέατρο Αργώ.
Η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» είναι βασισμένη στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» (1929), σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.
Δίνει την αφορμή να φωτίσουμε τη μορφή αυτού του – σχεδόν ξεχασμένου σήμερα – Έλληνα ποιητή και να ανιχνεύσουμε την πορεία των ανθρώπων που καταχωρούνται ως τρελοί, απομονώνονται και ασυλοποιούνται από την υγιή κοινωνία.

Πρόκειται για ένα μονόλογο που απευθύνει ο τρελός ποιητής προς τους υγιείς θεατές. Τον κύριο λόγο έχουν η επιθυμία, ο ερωτικός οίστρος, ο σαρκασμός.
Τραγική είναι για τον Φιλύρα η διαπίστωση ότι δεν είναι τόσο τρελός όσο θάπρεπε, γιατί διαθέτει ακόμη μνήμη και λογική. Το τελικό κείμενο της παράστασης απαρτίζεται από τις ημερολογιακές σημειώσεις του Φιλύρα, που φωτίζονται μέσα από την ποίησή του.
Σαν τίτλος της παράστασης επιλέχτηκε η φράση, που ο ίδιος σημείωνε κάτω από τα ποιήματα που έστελνε από το Ψυχιατρείο σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του.
Την ίδια φράση («Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!») χρησιμοποιούσε συχνά ως αποχαιρετιστήρια σε όσους τον επισκέπτονταν στην 15χρονη παραμονή του στο Δρομοκαΐτειο.

Στο ρόλο του Ρώμου Φιλύρα, ο Δημήτρης Κοτζιάς.

Λίγα λόγια για τον ποιητή Ρώμο Φιλύρα
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Β. Οικονομόπουλος, γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας το 1888 και πέθανε στο Δρομοκαΐτειο, στις 9 Σεπτεμβρίου 1942. Μορφώθηκε κατ’ οίκον από τον πατέρα του, που ήταν εκπαιδευτικός και στα 14 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες. Πέρασε πολλές περιπέτειες και μεταπτώσεις σ’ όλο τον υγιή του βίο και συνεπεία αφροδισιακού νοσήματος, το 1920, πέρασε τα σύνορα της ουτοπίας και του δράματος, για να υποκύψει στην τρέλα.
Το 1927 κλείστηκε στο Ψυχιατρείο, όπου δεν σταμάτησε να γράφει ποιήματα και πεζά, τα οποία χάριζε αφειδώς στους επισκέπτες. Δεν κατόρθωσε να βγει ποτέ από ‘κει.
Ο Ρώμος Φιλύρας είναι ένας ακόμη συγγραφέας που το τελευταίο διάστημα της ζωής του το πέρασε νοσηλευόμενος στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, έχοντας κι εκείνος τελικά την τύχη του Γ. Βιζυηνού και του Μιχαήλ Μητσάκη.
Για το έργο του γράφτηκαν πολύ κολακευτικά λόγια από τους σύγχρονούς του συγγραφείς, μερικοί από τους οποίους τον είχαν γνωρίσει και προσωπικά. Ο Βάρναλης, για παράδειγμα, τον χαρακτήρίζε «ο Ρεμπώ της Ελλάδος», κάτι που θα επισημάνει κι ο Μαλακάσης, συσχετίζοντας την ποίησή του με το «Μεθυσμένο καράβι» του Ρεμπώ και τα «Ασματα του Μαλντορόρ» του Λωτρεαμόν.

Δημήτρης Κοτζιάς
Γιάννης Αναστασάκης
Ρώμος Φιλύρας