Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ αντιδρούν στα σχέδια του Google Books

Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ αντιδρούν στα σχέδια του Google Books

H Γερμανία και η Ιταλία κατηγορούν τη Google ότι τα σχέδιά της για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων παραβιάζει διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των συγγραφέων, ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν από την εταιρεία να μην αξιοποιήσει εμπορικά τα δεδομένα για τις αναγνωστικές συνήθειες των χρηστών.

36

H Γερμανία και η Ιταλία κατηγορούν τη Google ότι τα σχέδιά της για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων παραβιάζει διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των συγγραφέων, ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν από την εταιρεία να μην αξιοποιήσει εμπορικά τα δεδομένα για τις αναγνωστικές συνήθειες των χρηστών.

Οι αντιδράσεις για την διαδικτυακή βιβλιοθήκη Google Books κλιμακώνονται ενόψει συνεδρίασης δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα εξεταστεί η πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στη Google, την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και το αμερικανικό Σωματείο Συγγραφέων.

Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει ότι η Google θα καταβάλει 125 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός Μητρώου Δικαιωμάτων Βιβλίων, στο οποίο οι συγγραφείς και οι εκδότες θα δηλώνουν τα έργα τους ώστε να αμείβονται με ποσοστό των πωλήσεων.

Οι συγγραφείς και οι εκδότες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν μόνο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Αν δεν δηλώσουν την αντίθεσή τους εντός της προθεσμίας,τα έργα τους θα καταχωρηθούν στο μητρώο αυτομάτως.

Την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα στην αμερικανική Δικαιοσύνη να απορρίψει την εξωδικαστική συμφωνία επειδή παραβιάζει διεθνείς συνθήκες για την πνευματική ιδιοκτησία. Για παράδειγμα η Συνθήκη για τα Πνευματικά Δικαιώματα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη το 1996 απαιτεί την άδεια των συγγραφέων πριν τα έργα τους διανεμηθούν μαζικά σε άλλες αγορές.

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μπριγκίτε Ζίπριες ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο είτε να απορρίψει τη συμφωνία είτε να εξαιρέσει τους Γερμανούς συγγραφείς και εκδότες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Παρασκευή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Google και οι Ιταλοί εκδότες. «Αυτή η συμφωνία παραβιάζει πολλά άρθρα της συνθήκης της Βέρνης σχετικά με τα δικαιώματα των συγγραφέων, η οποία δηλώνει ότι πρέπει να προηγείται συμφωνία προτού τα έργα χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο» αναφέρει ανακοίνωση της Ιταλικής Ένωσης Εκδοτών, η οποία παρουσίασε τις ενστάσεις της στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιωτική συμφωνία που θεσμοθετεί ένα ειδικό καθεστώς υπέρ μίας και μόνο επιχείρησης, ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο και που μπορεί να δημιουργήσει μονοπώλιο στις ηλεκτρονικές εκδόσεις» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Ιταλική Ένωση Εκδοτών τάσσεται κατά ενός άρθρου της συμφωνίας που επιτρέπει στη Google να «εξαιρεί από την ηλεκτρονική έκδοση τα βιβλία που δεν της αρέσουν».

Την ερχόμενη Δευτέρα, η Google αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού στην Αμερική. Τη συμφωνία εξετάζουν επίσης οι αμερικανικές αρχές Ανταγωνισμού.

Η Google βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία ζήτησε από την εταιρεία να διαφυλάξει την ιδιωτική ζωή των χρηστών του Google Books. Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή ζητά από τη Google θα καθιερώσει ειδική πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας στο Google Books και να μην αξιοποιεί εμπορικά τα δεδομένα που συγκεντρώνει για τις αναγνωστικές συνήθειες των χρηστών.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα η Amazon, η Microsoft και η Yahoo, κατηγορώντας τη Google ότι επιχειρεί να γίνει μονοπώλιο στην αγορά διαδικτυακών βιβλιοθηκών.

Τέλος, η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών και η Ένωση Ερευνητικών Βιβλιοθηκών ζήτησαν να υπάρχει δικαστική επίβλεψη στη λειτουργία του Google Books, φοβούμενες ότι θα καταστεί μονοπώλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024