36

Ακόμα δεν συνηθίσαμε τις λάμπες LED, έρχονται τώρα τα OLED. Οι οργανικές φωτοδίοδοι, που χρησιμοποιούνται ήδη στις οθόνες κινητών τηλεφώνων και τηλεοράσεων, αξιοποιούνται σε φωτιστικά πάνελ, τα οποία θα φέρουν στους κλειστούς χώρους την άνεση του ομοιόμορφου ηλιακού φωτός.

Τα OLED, συσκευές από αγώγιμα πολυμερή υλικά, παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι εκπέμπουν φως ομοιόμορφα από όλη την επιφάνειά τους, αντί από ένα σημείο όπως οι συμβατικοί λαμπτήρες πυράκτωσης και οι λαμπτήρες LED που έχουν εμφανιστεί στην αγορά.

Η Philips, η General Electric και η Siemens οραματίζονται τώρα μεγάλες φωτιστικές επιφάνειες από LED οι οποίες θα καλύπτουν τους τοίχους και το ταβάνι και θα προσφέρουν την αίσθηση του άπλετου φωτός της ημέρας.

Η Philips έχει παρουσιάσει μάλιστα κιτ με επίπεδους λαμπτήρες OLED τα οποία ονομάζονται Lumiblades, ή «φωτολεπίδες» σε ελεύθερη απόσταση. Διατίθενται σε κόκκινο, πράσινο, μπλε ή λευκό φως και προορίζονται για πειραματική χρήση από αρχιτέκτονες, διακοσμητές και άλλους επαγγελματίες.

Με τιμές που φτάνουν τα 100 δολάρια ανά τετραγωνική ίντσα, τα Lumiblades είναι μάλλον ακατάλληλα για το ευρύ κοινό. Το μεγαλύτερο μοντέλο, σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, τιμάται σήμερα 500 δολάρια.

Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να δώσουν ακόμα 70 ευρώ για να προμηθευτούν ειδικό μετασχηματιστή και ροοστάτη -όσο ανεβάζει κανείς την τάση, τα OLED εκπέμπουν ισχυρότερο φως, μειώνεται όμως η διάρκεια ζωής τους.

Με τις ενδεδειγμένες τάσεις τα Lumiblade διαρκούν γύρω στις 10.000 ώρες, οπότε η έντασή τους πέφτει στο μισό.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων πυράκτωσης και περίπου ίσο με την αντοχή των νεώτερων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιο σας