H διατροφική αγωγή των ατόμων που έχουν υψηλή χοληστερόλη, έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας διαφόρων πανεπιστημιακών κλινικών.

Η υπερχοληστερολαιμία οφείλεται είτε σε ενδογενή αίτια, είτε σε σιτιογενή ή και τα δύο. Όταν λοιπόν το άτομο με σιτιογενή υπερχοληστερολαιμία ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη διατροφή, αμέσως διαπιστώνει μείωση της χοληστερόλης του.

Τι γίνεται όμως όταν η αυξημένη χοληστερόλη δεν οφείλεται σε διατροφικά λάθη;

Tα άτομα που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, δεν πρόκειται να επωφεληθούν ιδιαίτερα από αλλαγή στη κατανάλωση του είδους των λιπαρών, εάν αυτή δεν συνοδεύεται και από μειωμένη συνολική θερμιδική πρόσληψη, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους.

Αρα λοιπόν τα άτομα με αυξημένη χοληστερόλη πρέπει να ενθαρύνονται όχι απλά για τροποποίηση του διαιτολογίου τους ως προς το λίπος, αλλά και για επίτευξη ιδανικού βάρους.

health.in.gr