Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα

Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα

To έργο της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι μια κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και το παράλογο, με καταστάσεις που προκαλούν έκπληξη και γέλιο. Το έργο ανεβαίνει από 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο. «Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι μια κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και […]

To έργο της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι μια κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και το παράλογο, με καταστάσεις που προκαλούν έκπληξη και γέλιο. Το έργο ανεβαίνει από 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο.
«Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι μια κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και το παράλογο, με καταστάσεις που προκαλούν έκπληξη και γέλιο. Το έργο ανεβαίνει από 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο.

Σε ένα μοναστήρι χίλια χρόνια μπροστά, που τρέφονται όπως και σήμερα με «χρυσά παϊδάκια» και καπνίζουν τσιγάρα που δεν βγάζουν καπνό, συναντάμε ανθρώπους της καθημερινότητας που προσπαθούν κοντά στο γέροντα-μάγο να βρουν τη λύση που δεν τους προσφέρει η εξουσία, ανοίγοντας την πόρτα … στο μάτι του Λυγκέα.
Με αφορμή μια ληστεία, ξεδιπλώνονται τραγελαφικές καταστάσεις διανθισμένες με «φαρμακερά» λογοπαίγνια, εκρηκτικό χιούμορ και εύστοχα αποδομένες αλήθειες, μέσα σε ένα ζευγάρι τσαρούχια ενός τσαρλατάνου κόσμου.
Η παράσταση τοποθετείται σε ένα μοναστήρι-λούνα παρκ: Οι ήρωες, ένας γέροντας–μάγος, ένας κεραυνοχτυπημένος, μια «θεία» σανέλ με καλαμπόκια, η ανιψιά της «Χαρά της ζωής», μία ντίβα-καλόγρια, είναι εγκλωβισμένοι για πάντα, και μόνο η κούκλα-εξουσία θα διαλέξει ποιον θα απελευθερώσει…

«Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα»: Αναπάντεχα υπερρεαλιστικό

Ο Λυγκέας
Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Λυγκέας φημιζόταν για τη μεγάλη του οξυδέρκεια, έλεγαν μάλιστα ότι μπορούσε να βλέπει ακόμα και αυτά που γίνονταν κάτω από τη γη, ή ανάμεσα από τις πέτρες και τα δέντρα.
Ο Λυγκέας, μυημένος στα Ελευσίνια Μυστήρια, ανήκε στο πλήρωμα της Αργούς, το οποίο ήταν επίλεκτο, αφού συμμετείχαν σε αυτό ημίθεοι και ήρωες, από τους οποίους ορισμένοι είχαν θεϊκές ικανότητες. Ο Ορφέας αναφέρει στα Αργοναυτικά: «Ο Λυγκέας, μόνος αυτός απ’ όλους τους ανθρώπους, έβλεπε με μάτια διαπεραστικά τα πλέον απομακρυσμένα βάθη του αιθέρα και της θάλασσας και τα βάραθρα του Πλούτωνα που ζει κάτω από τη Γη».
Πηγή: Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969

Η Μεταμόρφωση είναι μια νεοσύστατη ομάδα και αποτελείται από ηθοποιούς και καλλιτέχνες όπου ο καθένας έχει στο ενεργητικό του μια σημαντική παρουσία και εμπειρία στο χώρο του θεάτρου και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Επιδίωξη της Ομάδας είναι η ανακάλυψη και προώθηση νέων τρόπων γραφής, η παρουσίαση παραστάσεων με ευρηματική σκηνοθετική αντίληψη, η εξασφάλιση υψηλού ποιοτικού επιπέδου στις παραστάσεις, η συνεργασία με νέους καλλιτέχνες, ώστε η ομάδα να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία της θεατρικής πράξης.

Συντελεστές της Παράστασης
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη
Σκηνοθεσία: Ζωή Ελευθερίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστη Κωνσταντινάκου
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική: Δημήτρης Κελέσης
Φωτισμοί: Ευγένιος Τζαφέστας
Μακιγιάζ: Αγγελική Ράπτη
Ηθοποιοί:
Γιώργος Μοσκιού, Γεωργία Μπαλιώτη, Μαρίνα Τσιγονάκη, Θεόδωρος Ελευθεριάδης, Μαρία Φάγκρα, Λουίζα Πορφύρη

Η παράσταση εκτός από το θέατρο Μεταξουργείο θα παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του OFF-OFF Athens (Θεατρικό Φεστιβάλ Νέων Ομάδων, 17-18 Ιουνίου) και αμέσως μετά στο Fringe Festival (19, 20, 21 Ιουνίου).

Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024