Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καλό» λίπος που κρύβεται στους ενήλικες όπλο κατά της παχυσαρκίας

«Καλό» λίπος που κρύβεται στους ενήλικες όπλο κατά της παχυσαρκίας

Το καφέ λίπος που κρατά τα μωρά ζεστά διατηρείται και σε πολλούς ενήλικες, κρυμμένο κυρίως στο λαιμό, επιβεβαιώνουν τρεις νέες μελέτες. Το λίπος αυτό ενεργοποιείται όταν κάνει κρύο και «καίει» πολλές θερμίδες, δημιουργώντας έτσι την ελπίδα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της παχυσαρκίας.

36

Το καφέ λίπος που κρατά τα μωρά ζεστά διατηρείται και σε πολλούς ενήλικες, κρυμμένο κυρίως στο λαιμό, επιβεβαιώνουν τρεις νέες μελέτες. Το λίπος αυτό ενεργοποιείται όταν κάνει κρύο και «καίει» πολλές θερμίδες, δημιουργώντας έτσι την ελπίδα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της παχυσαρκίας.

Η ενεργοποίηση του καφέ λίπους, είτε από το κρύο είτε -μελλοντικά- με κάποιο χάπι, θα μπορούσε να αυξήσει τις καύσεις ενός ενήλικα κατά 400-500 θερμίδες την ημέρα, εκτιμά ο Ααρον Σάιπρες του Κέντρου Διαβήτη Joslin στη Βοστόνη, ο οποίος συνεργάστηκε με το Χάρβαρντ σε μια από τις τρεις μελέτες. «Πενήντα γραμμάρια ενεργοποιημένου καφέ λίπους αντιστοιχούν στο 20% της ενεργειακής δαπάνης σε κατάσταση ηρεμίας» δήλωσε στο Reuters.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το καφετί αυτό λίπος υπάρχει στα βρέφη, όπου παράγει θερμότητα για να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές αν ο ιστός αυτός διατηρείται μετά την ενηλικίωση (στους ενήλικες κυριαρχεί το «αδρανές» λευκό λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς).

Η ύπαρξή του στους ενήλικες, κυρίως στο λαιμό και γύρω από τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα, επιβεβαιώνεται τόσο από τη μελέτη του Δρ Σάιπρες όσο και από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στη Φινλανδία και την Ολλανδία. Και οι τρεις μελέτες δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.

Η δίαιτα του κρύου

Ο καφέ λιπώδης ιστός εντοπίστηκε σε ένα μικρό ποσοστό των εθελοντών, είτε με αξονική τομογραφία είτε με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα του μεταβολισμού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το καφέ λίπος υπάρχει στη πραγματικότητα στους περισσότερους ανθρώπους, είναι όμως δύσκολο να εντοπιστεί με τις σημερινές μεθόδους.

Τα κυριότερα ευρήματα:

-Τα αδύνατα άτομα έχουν περισσότερο καφέ λίπος από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες.

-Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να διαθέτουν μεταβολικά ενεργές αποθέσεις καφέ λίπους.

-Το καφέ λίπος γίνεται μεταβολικά ενεργό σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και αντιδρά παράγοντας μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Η τελευταία αυτή διαπίστωση ίσως αποδειχθεί χρήσιμη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος -ίσως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις καύσεις τους απλά χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του σπιτιού τους.

Ο Δρ Φρανσέσκο Σέλι, ερευνητής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη στη Βηθεσδά του Μέριλαντ, ήδη σχεδιάζει μελέτη για να εξετάσει την επίδραση του κρύου στο σωματικό βάρος.

Οι νέες μελέτες «υποδεικνύουν μια δυνητική φυσική παρέμβαση για να διεγείρει κανείς τη δαπάνη ενέργειας: να χαμηλώσει τη ζέστη για να χάσει θερμίδες» γράφει ο Δρ Σέλι σε άρθρο σχολιασμού στο ίδιο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024