36

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), αρμόδια για τα ονόματα των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος, τιμά τον αστρονόμο του ΑΠΘ Κλεομένη Τσιγάνη δίνοντας το όνομά του σε έναν μακρινό αστεροειδή με διάμετρο 3 χιλιόμετρα.

Ο διαστημικός βράχος, γνωστός μέχρι σήμερα ως «1999 RC221» ονομάζεται στο εξής 21775 Tsiganis, όπου ο αριθμός 21775 δηλώνει τη θέση του σώματος στον κατάλογο των αστεροειδών με γνωστή τροχιά.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της επιλογής του ονόματος, όπως αναφέρει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, ο Τσιγάνης τιμάται για τη συμβολή του στη μελέτη της κίνησης των αστεροειδών:

«Ο Κλεομένης Τσιγάνης από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εργάζεται στη χαοτική διάχυση των αστεροειδών και στην επίδραση του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού [Late Heavy Bombardemnt] στη δομή των αστεροειδών που ανήκουν στα Τρωικά Σμήνη και στην Κύρια Ζώνη».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο αστεροειδής 1999 RC221 ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 με το τηλεσκόπιο LONEOS του αστεροσκοπείου Lowell.

Έχει διάμετρο περίπου τρία χιλιόμετρα απέχει από τον Ήλιο γύρω στις 2,23 Αστρονομικές Μονάδες (Η Αστρονομική Μονάδα ισούται με την απόσταση Γης-Ήλιου, περίπου 150 εκατ. χιλιόμετρα) και η τροχιά του τέμνει το επίπεδο της τροχιάς της Γης υπό γωνία 5 μοιρών.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, παρόλο που η ερευνητική δουλειά του Κλεομένη Τσιγάνη σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, η τροχιά του ομώνυμου αστεροειδούς δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη χάους.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης πήρε το πτυχίο Φυσικής το 1996 και το Διδακτορικό του το 2002 από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Θέμα του Διδακτορικού του ήταν η χαοτική διάχυση των αστεροειδών. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie της Ε.Ε. και εργάσθηκε για δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ομάδα που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, το οποίο είναι σήμερα γενικά αποδεκτό, και συνέδεσε τον Όψιμο Σφοδρό Βομβαρδισμό με τη δομή της ζώνης των αστεροειδών. Σήμερα είναι Λέκτορας στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

O πρώτος Έλληνας επιστήμονας το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε αστεροειδή είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA. Ο Κλεομένης Τσιγάνης όμως είναι ο πρώτος Έλληνας ερευνητής με σπουδές εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Επίσης, το όνομα του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει δοθεί το 1995 στον αστεροειδή 6354 Vangelis, που βρίσκεται μεταξύ του Αρη και του Δία. Η επιστημονική έρευνα και η σχέση της με τις τέχνες είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του ιδρύματος που φέρει το όνομά του καλλιτέχνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr