Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργησε να «μπει» στο Euro η Εθνική και... βγήκε νωρίς

Αργησε να «μπει» στο Euro η Εθνική και… βγήκε νωρίς

Αδοξο τέλος είχε η προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Ρωσία στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου του EURO 2008 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Ζιριάνοφ στο 33ο λεπτό.
- Όλες οι ειδήσεις για το Euro 2008

102

Ενα… δυσκολοχώνευτο λάθος στοίχισε τη δεύτερη ήττα και τον αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την επόμενη φάση του Euro. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η Ελλάδα… ήταν στο γήπεδο και διεκδίκησε τις πιθανότητές της με πάθος και δημιουργικό παιχνίδι. Ομως, τις έχασε στο 33 όταν ο Νικοπολίδης έκανε μια άστοχη έξοδο και οι αμυντικοί έμειναν ακίνητοι να παρακολουθούν τον Ζιριάνοφ.

Αυτός πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης που έβγαλε νικήτρια τη Ρωσία και ντέρμπι την τελευταία αγωνιστική του ομίλου με τη Σουηδία για το ποια από τις δύο θα ακολουθήσει την Ισπανία στα προημιτελικά.

Το μεγάλο κρίμα για την ελληνική ομάδα είναι ότι άργησε μια αγωνιστική να μπει στο τουρνουά. Γιατί όπως και να το κάνουμε ήττα από ήττα διαφέρει. Οχι στα μαθηματικά, αλλά στην αίσθηση. Κι αυτή τη φορά η αίσθηση ήταν ότι η Ελλάδα έπαιξε, διεκδίκησε, αστόχησε, ατύχησε και τελικά έχασε. Στο ματς με τη Σουηδία δεν είχε μπει καν στη διαδικασία.

Ο Οτο Ρεχάγκελ έβαλε τρία καινούργια πρόσωπα στην 11άδα σε σχέση με αυτή που παρέταξε εναντίον της Σουηδίας. Αλλαξε επίσης το σύστημα. Οι σέντερ μπακ έγιναν δύο (Δέλλας – Κυργιάκος), ενώ για την κορυφή της επίθεσης επελέγη ο Λυμπερόπουλος με τον Χαριστέα δεξιά και τον Αμανατίδη αριστερά. Ο Πατσατζόγλου προστέθηκε στον άξονα, μαζί με τους Μπασινά και Κατσουράνη. Σεϊταρίδης και Τοροσίδης διατήρησαν τις θέσεις τους.

Ο Γκους Χίντινγκ δεν προχώρησε στις δραστικές αλλαγές που περίμεναν αρκετοί στη διάταξη της άμυνάς του. Μοναδική αλλαγή ήταν αυτή του Ιγκνάσεβιτς στη θέση του Σιρόκοφ, ενώ ο Τορμπίνσκι προτιμήθηκε από τον Σίτσεφ, για το δεξί άκρο των χαφ, σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση σε σχέση με αυτή που είχε στο ματς εναντίον της Ισπανίας.

Το σημαντικό της υπόθεσης ήταν ότι οι έλληνες παίκτες πίεσαν ψηλά αυτή τη φορά. Με αυτό τον τρόπο δεν επέτρεψαν στους ρώσους να κάνουν παιχνίδι με τα μπακ. Στην περίπτωση αυτή έχει μεγάλη σημασία πώς θα ανταποκριθεί ο άξονας. Κατά διαστήματα είχε περιορίσει τους ρώσους και ταυτοχρόνως τη δουλειά της άμυνας.

Στο 15 ο Παβλιτσένκο είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με ψηλοκρεμαστό πλασέ, όμως ο Νικοπολίδης αντέδρασε σωστά. Πέντε λεπτά αργότερα ο Χαριστέας δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της μπάλας σε σέντρα του Μπασινά κι ενώ ήταν χωρίς μαρκάρισμα. Κάπως έτσι δόθηκε χρόνος στον Σεμσόφ να διώξει σε κόρνερ.

Το λάθος που έκανε ο Νικοπολίδης στο 33 ήταν πιο σοβαρό και οδυνηρό. Σε μια σέντρα κυνήγησε τον Σέμακ έξω από την εστία του κι όχι την μπάλα. Ο αρχηγός της Ρωσίας κατάφερε να τη γυρίσει στον Ζιριάνοφ που άνοιξε το σκορ σε κενό τέρμα κι ενώ οι έλληνες παίκτες είχαν ακινητοποιηθεί. Μεγάλη γκέλα όσο και κρίμα!

Πέντε λεπτά αργότερα ο Σεϊταρίδης αποχώρησε τραυματίας. Τη θέση του κάλυψε ο Πατσατζόγλου και στα χαφ προστέθηκε ο Καραγκούνης. Στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου η Ελλάδα είχε υπέρ της με 52-48 την κατοχή της μπάλας, όμως μόλις 2 σουτ στην αντίπαλη εστία, έναντι 7 των ρώσων. Τη διαφορά πάντως, την έκανε αυτό το λάθος.

Κι όμως με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου θα μπορούσε (και θα έπρεπε) η Ελλάδα να ισοφαρίσει. Ο Καραγκούνης έβγαλε μόνο του τον Χαριστέα που σάστισε και στην ουσία πάσαρε την μπάλα στον Ακινφέεφ. Στο 55 ο Μπασινάς επίσης δεν τα κατάφερε, αφού όταν σούταρε από το σημείο του πέναλτι είχε το σώμα του πίσω και έστειλε την μπάλα στην εξέδρα.

Στο ενδιάμεσο ο Παβλιτσένκο κι ο Μπιλιαλεντίνοφ απείλησαν για το δεύτερο γκολ. Ομως, αυτό είναι ένα δεδομένο ρίσκο όταν ο αντίπαλος έχει την ταχύτητα και την ικανότητα να τρέξει στον κενό χώρο.

Στη μια ώρα αγώνα ο Γκέκας πήρε τη θέση του Λυμπερόπουλου. Ο Καραγκούνης πήρε πολλές πρωτουβουλίες, φάουλ και τελικές προσπάθειες. Ομως, δεν κατάφερε να προβληματίσει τον ρώσο τερματοφύλακα.

Για το τελευταίο δεκάλεπτο ο Γιαννακόπουλος μπήκε να δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα από τα άκρα. Η κούραση ήταν ανασταλτικός παράγοντας και η ικανότητα των ρώσων να διατηρούν κατά διαστήματα την μπάλα στο ξόδεμα του χρόνου.

Πάντως, στο 86 ο Χαριστέας σκόραρε, όμως ο βοηθός είχε υποδείξει νωρίτερα οφσάιντ στον Γκέκα, σε μια οριακή περίπτωση που μπορεί και να σηκώνει συζήτηση. Οπως και να έχει το θέμα το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-0 για τη Ρωσία, η οποία είχε περισσότερες φάσεις για γκολ και τον τρόπο να διασφαλίσει το μηδέν.

Η Τεχνική Επιτροπή της UEFA απένειμε στον Ρώσο επιθετικό, Ρομάν Παβλιουτσένο, τη διάκριση του κορυφαίου παίκτης της αναμέτρησης.

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία)

Κίτρινες: Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος – Σαένκο, Τορμπίνσκι

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (40 Καραγκούνης), Τοροσίδης, Κυργιάκος, Δέλλας, Πατσατζόγλου, Μπασινάς, Κατσουράνης, Χαριστέας, Λυμπερόπουλος (61 Γκέκας), Αμανατίδης (79 Γιαννακόπουλος).

ΡΩΣΙΑ (Γκούους Χίντινκ): Ακινφέεφ, Ανιούκοφ, Ζίρκοφ (87 Β. Μπερεζούτσκι), Κολόντιν, Ιγκνάσεβιτς, Τορμπίνσκι, Μπιλιαλεντίνοφ (70 Σαένκο), Ζιριάνοφ, Σεμσόφ, Σέμακ, Παβλιουτσένκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024