36

Χάρη στη συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η Βικιπαίδεια, η ελληνική έκδοση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ξεπέρασε το Δεκέμβριο τα 30.000 άρθρα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται

Η Βικιπαίδεια ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002, περίπου ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της αγγλόφωνης Wikipedia. Στη συγγραφή και τη διόρθωση των κειμένων μπορεί να συνεισφέρει οποιοσδήποτε χρήστης, ανώνυμα ή επώνυμα, ανεξάρτητα από γραμματικές γνώσεις, κοινωνική θέση ή επάγγελμα.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της, η Βικιπαίδεια έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πηγή γνώσης και πληροφοριών στο ελληνικό διαδίκτυο, προσφέροντας περιεχόμενο που φτάνει σήμερα το 1 GB κειμένου, ή δέκα εκατομμύρια λέξεις.

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια λειτουργεί σύμφωνα με την πολιτική και με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Wikimedia, και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές των χρηστών και φίλων της, καθώς δεν περιέχει διαφημίσεις.

Κυκλοφορεί με την ελεύθερη άδεια χρήσης GFDL, η οποία επιτρέπει στον καθένα να την χρησιμοποιήσει, να διανείμει και να τροποποιήσει το περιεχόμενό της χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, έτσι ώστε το περιεχόμενο αυτό να παραμένει για πάντα ελεύθερο για τον καθένα.

Η Βικιπαίδεια πλαισιώνεται και από εγχειρήματα όπως τα Commons, μια συλλογή από 2.200.000 αρχεία πολυμέσων με άδεια ελεύθερης διακίνησης, τη Βικιθήκη, μια βιβλιοθήκη νέων και αρχαίων ελληνικών κειμένων, με 1300 βιβλία μέχρι σήμερα, το Βικιλεξικό, που περιλαμβάνει 150.000 λήμματα.

Η αγγλική έκδοση της Wikipedia διαθέτει σήμερα πάνω από 2.100.000 άρθρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ