36

Αμερικανοί ερευνητές μπορούν πλέον να συγκρίνουν πόσα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται σε μια πόλη, χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουταλάκι νερό από τα ακατέργαστα αστικά λύματα.

Η μέθοδος προφανώς δεν μπορεί να εντοπίσει μεμονωμένους χρήστες, θα μπορούσε όμως να βοηθήσει τις Αρχές να παρακολουθήσουν τη χρήση και τη διασπορά των ναρκωτικών.

Οι ερευνητές έλεγξαν 10 μικρές αμερικανικές πόλεις, οι οποίες δεν κατονομάζονται, για παράνομες ουσίες αλλά και για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι μετρήσεις ήταν αποκαλυπτικές. Η χρήση της μεθαμφεταμίνης, για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι ποικίλει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Σε μια αστική περιοχή με πολυάριθμα καζίνο, τα επίπεδα του ναρκωτικού ήταν πέντε φορές υψηλότερα απ ό,τι αλλού. Οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης και ecstasy τείνει να κορυφώνεται τα Σαββατοκύριακα, ενώ η μεθαμφεταμίνη και τα φάρμακα έμεναν σταθερά στη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

Η ψυχοδραστική ουσία που καταναλώνουν -και εκκρίνουν- περισσότερο οι Αμερικανοί ήταν βέβαια η καφεΐνη.

Η μέθοδος δεν επιτρέπει πάντως να εκτιμηθεί ο αριθμός των χρηστών, διευκρίνισαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Παρόμοιες τεχνικές εφαρμόζει σε πειραματικό επίπεδο η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), προκειμένου να μελετήσει τόσο τη χρήση ναρκωτικών όσο και την επίδραση φαρμακευτικών ουσιών στο περιβάλλον. Ενδιαφέρον για την πρακτική εκδηλώνει επίσης το αμερικανικό Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο