51

Το μοναδικό δελφίνι της Κίνας, ένα από τα πλέον σπάνια θηλαστικά του κόσμου, έχει πλέον κατά πάσα πιθανότητα εξαφανιστεί, αποφαίνεται ομάδα επιστημόνων έπειτα από έξι εβδομάδες άκαρπης αναζήτησης στα νερά του ποταμού Γιανγκτσέ. Επιφυλακτική προς το παρόν η WWF.

Σε άρθρο της στην επιθεώρηση Royal Society Biology Letters η ομάδα των επιστημόνων «δείχνει» την υπεραλίευση ως κύρια υπαίτια για την εξαφάνιση του δελφινιού του γλυκού νερού, γνωστού ως μπαϊτζι.

Κατά τη διάρκεια εκτεταμένης ερευνητικής αποστολής που διήρκεσε έξι εβδομάδες οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν ούτε ένα δελφίνι στα νερά του ποταμού Γιανγκτσέ.

Ο Σαμ Τάρβεϊ της Zoological Society of London (ZSL), ένας εκ των μετεχόντων στην αποστολή, χαρακτηρίζει τα ευρήματα «σοκαριστική τραγωδία».

Από πλευράς της, η WWF επιφυλάσσεται προς το παρόν να κηρύξει το ποταμίσιο δελφίνι εξαφανισμένο είδος, επισημαίνοντας ότι η έρευνα δεν ήταν πλήρης, αναφέρει σχετικά το BBC.

«Η WWF δεν πιστεύει ότι το δελφίνι μπαΐτζι μπορεί να κηρυχθεί εξαφανισμένο είδος, διότι η έρευνα διεξήχθη σε μικρή χρονική περίοδο και σε περιορισμένη έκταση του ποταμού» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Αποσαφήνισε ότι ένα είδος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επισήμως εξαφανισμένο εάν δεν έχουν περάσει 50 χρόνια χωρίς να διαπιστωθεί η ύπαρξή του -και η τελευταία αναφορά για εντοπισμό του ποταμίσιου δελφινιού ήταν το 2004.

Στην παγκόσμια «Κόκκινη Λίστα» για τα απειλούμενα είδη το ποταμίσιο δελφίνι της Κίνας καταγράφεται ως είδος υπό υψηλό κίνδυνο.

Το δελφίνι του Γιανκτσέ (Lipotes vexillifer) ζει αποκλειστικά στο κινεζικό ποτάμι εδώ και 20.000 χρόνια. Διακρίνεται για το τα μικροσκοπικά μάτια και το μακρύ ρύγχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο