36

Η περιτομή μειώνει στους άνδρες τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις διεθνείς στρατηγικές πρόληψης, συνιστούν ο Παγκόσμια Οργανισμός Υγείας και ο φορέας του ΟΗΕ για το AIDS.

Η πρακτική θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και δεν χρησιμοποιούνται προφυλακτικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τον UNAIDS, εκατομμύρια ζωές, ιδιαίτερα στη μαύρη Αφρική, θα μπορούσαν να σωθούν αν γενικευόταν η περιτομή, με την προϋπόθεση ότι θα ενισχύονταν οι υπηρεσίες υγείας και ότι οι περιτμημένοι άνδρες δεν θα υιοθετούσαν επικίνδυνες συμπεριφορές πιστεύοντας αδικαιολόγητα πως είναι 100% προστατευμένοι.

Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις διατυπώνονται έπειτα από διεθνές συμβούλιο για το θέμα που πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως τις 8 Μαρτίου στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική -Κένια, Ουγκάντα και Νότιο Αφρική-, η περιτομή μειώνει έως και κατά 60% την πιθανότητα μόλυνσης στις ετεροφυλοφιλικές επαφές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τον UNAIDS, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας της περιτομής πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας είναι «ορόσημο στην ιστορία της πρόληψης του AIDS».

«Οι συστάσεις αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV», δήλωσε ο Δρ. Κέβιν Ντε Κοκ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ΠΟΥ για τον HIV και το AIDS . «Εντούτοις θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια για να παρατηρήσουμε μια θετική επίδραση των μέτρων», επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό