36

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές που είχαν δημιουργήσει τον πρώτο κλώνο σκύλου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κλωνοποίησαν με επιτυχία και ένα απειλούμενο είδος λύκου, μια επιτυχία που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε στο μέλλον να αποτρέψει την εξαφάνιση ειδών.

Οι δύο θηλυκοί λύκοι, γενετικά πανομοιότυποι, γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2005, ανακοίνωσε η ομάδα των Λι Μπιούνγκ-Τσουνγκ και Σιν Ναμ-Σικ στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Ήταν οι πρώτοι κλωνοποιημένοι λύκοι του κόσμου, ωστόσο αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε το επίτευγμά μας σήμερα» δήλωσε ο Δρ Σιν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι υγιείς και μεγαλώνουν», πρόσθεσε.

Το 2005, η ομάδα του Δρ Λι δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο, τον Σνάπι, υπό την επίβλεψη του διαβόητου Δρ Χουάνγκ Γου-Σουκ, ο οποίος σήμερα δικάζεται για απάτη, εμπαιγμό και παραβίαση των κανόνων βιοηθικής στις «πρωτοπόρες» έρευνές του στην κλωνοποίηση. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι δημιούργησε τα πρώτα κλωνοποιημένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Η ομάδα του Λι προσπάθησε πέρυσι να δημοσιεύσει την έρευνα για τον πρώτο κλωνοποιημένο λύκο, ωστόσο το άρθρο αγνοήθηκε λόγω της σχέσης των ερευνητών με τον Χουάνγκ. Η έρευνα θα δημοσιευτεί τώρα στην διεθνή επιθεώρηση Cloning and Stem Cells. «Η δημοσίευση αναφέρει τον Χουάνγκ μεταξύ των συγγραφέων επειδή ήταν υπεύθυνος της έρευνας στην αρχή της» δηλώνει ο Δρ. Σιν.

Για να δημιουργήσουν τους κλώνους, οι ερευνητές πήραν σωματικά κύτταρα από έναν λύκο που ζει σε ζωολογικό κήπο της Σεούλ και μετέφεραν το DNA τους σε ωάρια λύκου από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη μήτρα θηλυκών λύκων.

Το πείραμα «ίσως αποτελεί επίτευγμα για την αύξηση των πληθυσμών απειλούμενων ειδών» υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τονίζουν επίσης ότι, όπως και ο σκύλος, ο λύκος είναι ένα από τα δυσκολότερα ζώα στην τεχνητή αναπαραγωγή. Για τη δημιουργία δύο λύκων εμφυτεύθηκαν συνολικά 251 κλωνοποιημένα έμβρυα σε 12 φέρουσες μητέρες

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr