36

Το πρώτο ολόκληρο, ενήλικο κολοσσιαίο καλαμάρι ανασύρθηκε από μεγάλο βάθος έξω από την Ανταρκτική. Το τεράστιο κεφαλόποδο έχει μήκος γύρω στα 10 μέτρα και βάρος 450 κιλά, περίπου 150 κιλά βαρύτερο από το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο δείγμα που έχει ποτέ εντοπιστεί.

hspace=10Οι Νεοζηλανδοί αλιείς που έπιασαν τον κολοσσό ψάρευαν μαύρους μπακαλιάρους με παραγάδι στη Θάλασσα Ρος κοντά στην Ανταρκτική. Το καλαμάρι έτρωγε ένα ψάρι 30 κιλών που είχε πιαστεί στο αγγίστρι όταν τραβήχτηκε μέχρι την επιφάνεια από βάθος 1.800 μέτρων.

«Είναι πιθανό ότι πρόκειται για το πρώτο άθικτο ενήλικο αρσενικό κολοσσιαίο καλαμάρι που φτάνει ποτέ στην ξηρά. Η επιστημονική κοινότητα θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι΄αυτό το εκπληκτικό πλάσμα» δήλωσε ο υπουργός Αλιείας της Νέας Ζηλανδίας, Τζιμ Αντερσον. Λεπτομερείς και ακριβείς μετρήσεις του ζώου δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.hspace=10

Το κολοσσιαίο καλαμάρι, με την επιστημονική ονομασία Mesonychoteuthis hamiltoni, παραμένει από τους πλέον μυστηριώδεις κάτοικους της αβύσσου. Εκτιμάται ότι φτάνει σε μήκος τα 14 μέτρα, μαζί με τα πλοκάμια, καταδύεται σε βάθος έως και 2.000 μέτρων και είναι εξαιρετικά δραστήριος, επιθετικός κυνηγός.

Τα κολοσσιαία καλαμάρια ζουν κοντά στην Ανταρκτική και δεν σχετίζονται με τα γιγάντια καλαμάρια που έχουν βρεθεί γύρω από τη Νέα Ζηλανδία. Τα γιγάντια καλαμάρια φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα αλλά είναι ελαφρύτερα από τα κολοσσιαία.

Ο κολοσσός που πιάστηκε στην Ανταρκτική καταψύχθηκε και θα μεταφερθεί στο εθνικό μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, Te Papa, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr