Πώς να κόψετε τις κακές συνήθειες

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική, την οποία φυσικά δεν θα τη ζήσετε μέσα στη φοβία και τη στέρηση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες αναπροσαρμογές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές σας και να απαρνηθείτε κάποιες όχι και τόσο αθώες απολαύσεις. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι σας λείπει η αυτοπειθαρχία, μόλις αναλογιστείτε την αρνητική πλευρά τους, σίγουρα θα πειστείτε ότι πρέπει να τις ξεγράψετε.

Επομένως, αφού έχετε πάρει πια την απόφαση να νιώσετε την έκσταση της μητρότητας, πρέπει να κόψετε ή να περιορίσετε δραστικά το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αυτό είναι απαραίτητο, όχι μόνο γιατί οι δύο αυτές αδυναμίες έχουν ολέθριες συνέπειες για την υγεία σας -και για το έμβρυο, αν συνεχίσετε να καπνίζετε και να πίνετε στην εγκυμοσύνη-, αλλά και γιατί επηρεάζουν τη γονιμότητά σας, όπως άλλωστε και του υποψήφιου πατέρα, αν τις έχει και εκείνος.

Το κάπνισμα

Οι Ελληνίδες αποτελούν -δυστυχώς- την ευτυχία κάθε καπνοβιομηχανίας! Ούτε οι Ευρωπαίες ούτε οι Αμερικανίδες συγκρίνονται με τις συμπατριώτισσές μας στο πάθος για το τσιγάρο. Ωστόσο, αν έχετε κι εσείς την ίδια αγάπη για τον καπνό, θα πρέπει να τη θυσιάσετε για την άλλη, την πολύ πιο μεγάλη, που πρόκειται να μπει στη ζωή σας. Διαφορετικά, η επιθυμία σας να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί μπορεί να αναβληθεί. Ο λόγος; Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αν, δηλαδή, ρίξουμε μία σταγόνα νικοτίνης σε ένα δείγμα σπέρματος, αυτομάτως όλα τα σπερματοζωάρια ακινητοποιούνται. Νικοτίνη όμως υπάρχει και στην τραχηλική βλέννα μιας καπνίστριας, με συνέπεια να ελαττώνεται η κινητικότητα του σπέρματος. Με άλλα λόγια, ένα ζωηρό σπέρμα χάνει την ενεργητικότητά του, μόλις έλθει σε επαφή με βλέννα που περιέχει νικοτίνη.

Το τσιγάρο δεν αποτελεί μόνο αίτιο υπογονιμότητας στη γυναίκα, αλλά ελαττώνει και την αντίσταση του οργανισμού της. Γι αυτόν το λόγο οι καπνίστριες εμφανίζουν πολύ χαμηλές ανοσοποιητικές ικανότητες. Εξαιτίας δηλαδή της εξασθένησης του συστήματος άμυνάς τους, οι καπνίστριες παρουσιάζουν συχνές υποτροπές έρπητος κ.λπ.

Το αλκοόλ

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το οινόπνευμα σε μεγάλες ποσότητες σαμποτάρει τη γονιμότητα του ζευγαριού. Παράλληλα, επιβαρύνει το συκώτι της γυναίκας, με πιθανές επιπτώσεις ακόμα και στη ζωή της, όταν μείνει έγκυος. Ωστόσο, αν ύστερα από μια περιστασιακή κρασοκατάνυξη με το σύντροφό σας είχατε σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα να συλλάβετε, μην ανησυχείτε. Από αυτή την… παρεκτροπή ούτε το σπέρμα έπαθε κάποια ανωμαλία ούτε το έμβρυο επηρεάστηκε. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα τη στιγμή της εκσπερμάτισης ήταν αποτέλεσμα διεργασίας των εξήντα προηγούμενων ημερών.

Ο καφές

Φαίνεται πως πρέπει να ελαττώσετε το αθώο καφεδάκι που απολαμβάνετε για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε -και όχι μόνο επειδή θα σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, το αγαπημένο σας ρόφημα μπορεί να ενοχοποιηθεί για μείωση της γονιμότητας, αν κάνετε κατάχρηση πίνοντας περισσότερα από τρία φλιτζάνια την ημέρα. Σύμφωνα με τις έρευνες, όχι μόνο θα δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυος, αλλά και θα διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβάλετε, αν δεν συμμορφωθείτε με το «μέτρον άριστον».

Τα φάρμακα

Πολλά φάρμακα, ακόμα και αυτά που δίνονται χωρίς συνταγή, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο -ιδιαίτερα στην αρχή της ανάπτυξής του. Αν πρέπει να παίρνετε ορισμένα ή έχετε συνηθίσει σε ηρεμιστικά, επιβάλλεται να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας, πριν αρχίσετε τις προσπάθειες να συλλάβετε. Μπορεί να χρειαστεί να ελαττώσετε τη δόση τους, να καταργήσετε αυτά που δεν είναι αναγκαία ή να τα αντικαταστήσετε με άλλα. Αν αρρωστήσετε και αναγκαστείτε να φωνάξετε γιατρό, μην παραλείψετε να του εξηγήσετε ότι σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ώστε να σας γράψει τα κατάλληλα. Αν δεν έχετε συγκεκριμένο λόγο, καλύτερα να μη χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο. Ωστόσο, ο γιατρός πιθανά να σας συστήσει να παίρνετε φολικό οξύ για τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.

Επίσης, αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας αν θα πρέπει να τα συνεχίσετε, γιατί πολλά από αυτά σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικά για το έμβρυο. Αν έχετε μείνει έγκυος χωρίς να το έχετε αντιληφθείτε, με αποτέλεσμα να μην έχετε διακόψει τη λήψη τους, το μωρό σας μπορεί να κινδυνεύσει. Οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν δυσμορφίες στο έμβρυο.

Χημικές ουσίες και τοξικά μέταλλα

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας εκτεθείτε σε χημικές ουσίες -μόλυβδο ή ραδιενέργεια-, καθώς και αν προσβληθείτε από κάποια μόλυνση, πρέπει να υποβληθείτε αμέσως σε ειδικές εξετάσεις πριν από τη σύλληψη, Γι αυτό, αν εσείς ή εκείνος εργάζεστε σε εργαστήριο, βιομηχανική μονάδα ή σε χώρο όπου υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθείτε, να προσέχετε πολύ μήπως έλθετε σε επαφή με τέτοιους επικίνδυνους παράγοντες. Ακόμη κι ο μολυσμένος αέρας των μεγάλων αστικών κέντρων μπορεί να είναι παράγοντας υπογονιμότητας.

Γράψτε το σχόλιό σας