Νέα Υόρκη: Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D ενώ μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων μπορεί να αυξήσει τις θετικές επιδράσεις της απώλειας βάρους στα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Λαβαλ του Κεμπέκ με επικεφαλής τον Δρ Αντζελο Τρεμπλάι έθεσε 63 παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου σε πρόγραμμα λήψης δύο δισκίων (600 mg το καθένα) ασβεστίου καθημερινά και 200 IU βιταμίνης D ή ψευδοφάρμακο. Οι γυναίκες έπαιρναν λιγότερο από 700 θερμίδες την ημέρα απ’ ότι συνήθως για 15 εβδομάδες.

Η επίδραση του συμπληρώματος ασβεστίου στην αναλογία ολικής-HDL χοληστερόλης και LDL-HDL χοληστερόλης ήταν ανεξάρτητη του πόσο βάρος έχασαν οι συμμετέχουσες.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί δια των οποίων το ασβέστιο ίσως έχει τις θετικές επιδράσεις στην απώλεια βάρους στα λιπίδια του αίματος.

Για παράδειγμα, φαίνεται να παρεμβαίνει στη απορρόφηση του λίπους στο έντερο. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιηθεί και να κάψει το λίπος, ενώ επίσης ίσως συντελεί και στον έλεγχο της όρεξης.

health.in.gr