36

Λεπτομερείες αναλύσεις των πρώτων δειγμάτων κομήτη που φτάνουν στη Γη φαίνεται ότι ανατρέπουν τα καθιερωμένα μοντέλα για το σχηματισμό του του Ηλιακού Συστήματος.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι οι μικροσκοπικοί κόκκοι που συνέλεξε το σκάφος Stardust από τον κομήτη Βιλντ-2 θα αποτελούνταν κυρίως από μεσοαστρική σκόνη -υλικό που προήλθε από αρχαία άστρα που πέθαναν και εξερράγησαν.

Ωστόσο, αναλύσεις σε 50 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αποκάλυψαν ότι ο Βιλντ-2 είναι ένα πραγματικά ασυνήθιστο μείγμα. Περιέχει ελάχιστο υλικό από την εποχή πριν από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και αρκετό υλικό που σχηματίστηκε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στο νεογέννητο Ήλιο.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώιμο Ηλιακό Σύστημα ήταν πολύ πιο ταραχώδες από ό,τι νομίζαμε, αναφέρουν οι ερευνητές με επτά δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό Science την Παρασκευή:

Σωματίδια που σδημιουργήθηκαν στο καυτό εσώτερο Ηλιακό Σύστημα μετακινήθηκαν μυστηριωδώς μέχρι την τροχιά του Πλούτωνα, απ όπου προήλθε ο κομήτης Βιλντ-2.

«Ο κόσμος φαντάζεται ότι οι κομήτες σχηματίζονται σε απόλυτη απομόνωση, κάτι που σίγουρα είναι αναληθές» σχολιάζει ο Ντον Μπραουνλί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Stardust της NASA, κόστους 212 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπραουνί εκτιμά ότι έως και 10% των υλικών των κομητών προέρχεται από το εσώτερο Ηλιακό Σύστημα.

Το Stardust πλησίασε σε μικρή απόσταση τον κομήτη Βιλντ-2 το 2004 και συνέλεξε σωματίδια της ουράς του μέσα σε ένα υλικό σαν τζελ. Το κάνιστρο με το δείγμα συνετρίβη στην έρημο Γιούτα φέτος τον Ιανουάριο, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να διασώσουν το πολύτιμο, αρχαίο υλικό.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν τον κομήτη μια «παγωμένη χρονοκάψουλα» που θα έδινε μια εικόνα για τη σύσταση του νεογέννητου Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε όμως ότι ο Βιλντ-2 διαφέρει από τον κομήτη Τεμπλ-1, ο οποίος μελετήθηκε πέρυσι από μικρή απόσταση με την αποστολή Deep Impact της NASA.

Σε συνοδευτικό εντιτόριαλ στο περιοδικό Science, o Μάικλ ΑΧιρν του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, επιστημονικός υπεύθυνος του Deep Impact, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της αποστολής Stardust θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα μοντέλα για το σχηματισμό του πλανητικού μας συστήματος:

«Το Stardust σίγουρα μας έφερε αρκετή τροφή για σκέψη» γράφει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr