36

Αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει θαρραλέα μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία θα είναι συγκρίσιμες με τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πολέμων, προειδοποιεί σημαντική έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε ότι οι συνέπειες της αδράνειας θα είναι «κυριολεκτικά καταστροφικές» για τον πλανήτη.

Η έκθεση του Νίκολας Στερν, πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Αν όμως δεν ληφθούν μέτρα, οι επιπτώσεις θα κοστίσουν από 5 έως 20 φορές περισσότερο.

Το κόστος αυτό είναι συγκρίσιμο με τις ζημιές που προκάλεσαν ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι αν η παγκόσμια θέρμανση αφεθεί ανεξέλεγκτη, 200 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες για να αποφύγουν τις πλημμύρες ή την ξηρασία και έως και το 40% των ζωντανών οργανισμών θα εξαφανιστεί.

«Οι ενδείξεις που συγκεντρώθηκαν σε αυτή την ανασκόπηση οδηγούν σε ένα απλό συμπέρασμα: τα οφέλη από την ισχυρή, άμεση δράση υπερσταθμίζουν σημαντικά το κόστος, καταλήγει το κείμενο των 700 σελίδων, που οποίο συντάχθηκε για τον Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

Οι προβλέψεις του Στερν ίσως χρησιμοποιηθούν τώρα ως μέσο πίεσης στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει αρνηθεί να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία κατά των αερίων του θερμοκηπίου.

«Για κάθε μία λίρα που επενδύουμε τώρα μπορούμε να εξοικονομήσουμε πέντε λίρες ή και περισσότερο, δρώντας τώρα] δήλωσε ο Τόνι Μπλερ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πέντε χρόνια, όσο χρειάστηκε για να διαπραγματευτούμε το Κιότο -απλά δεν έχουμε το χρόνο. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να πάμε μακρύτερα».

Η έκθεση προειδοποεί ότι η συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο θα πρέπει να υπογραφεί εντός του 2007, αντί το 2010-2011 όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο ΟΗΕ διοργανώνει συνομιλίες για το διάδοχο του Κιότο από τις 6 Νοεμβρίου στο Ναϊρόμπι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr