36

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της Αγγλίας καταψύχουν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων παιδιών τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία σε περίπτωση τραυματισμού που θα απειλήσει την καριέρα τους.

Τα κύτταρα απομονώνονται από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών και προορίζονται για αποκατάσταση τραυμάτων σε χόνδρο ή σε συνδέσμους.

«Αποφασίσαμε να αποθηκεύσουμε τα βλαστικά κύτταρα του μωρού μας για πιθανές θεραπευτικές χρήσεις στο μέλλον, τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμένα τον ίδιο» δήλωσε στους βρετανικούς κυριακάτικους Times παίκτης της Premier League που δεν κατονομάζεται.

«Ως ποδοσφαιριστές, είμαστε επιρρεπείς στα ατυχήματα που μπορούν να δώσουν τέρμα στην καριέρα μας, οπότε το να έχουμε εύκαιρα βλαστικά κύτταρα -ένα κιτ επισκευής αν θέλετε- έχει νόημα».

Ο ίδιος και τέσσερις ακόμα επαγγελματίες παίκτες έχουν εμπιστευτεί τα δείγματα ομφάλιων λώρων στην CryoGenesis International, μια ιδιωτική τράπεζα βλαστικών κυττάρων με έδρα το Λίβερπουλ.

Χιλιάδες γονείς σε πολλές δυτικές χώρες επικέγου να διατηρήσουν σε ειδικές τράπεζες Βλαστικά κύτταρα από τον οφάλιο λώρο των νεογνών. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως θεραπεία σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει σοβαρές παθήσεις του αίματος ή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο μέλλον, εκτιμούν οι επιστήμονες, τα εμβρυικά βλαστικά θα καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να δώσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού, για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, η παράλυση και οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους Times, την τελευταία πενταετία πάνω από 11.000 ζευγάρια Βρετανών γονιών έχουν καταβάλει έως και 2.800 δολάρια για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο.

Τράπεζες αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου λειτουργούν και στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr