36

Η κεταμίνη, ένα αναισθητικό για άλογα το οποίο χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό με την ονομασία «special-K», καταπολεμά την κατάθλιψη ταχύτερα από οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό έχει δοκιμαστεί έως σήμερα, διαπιστώνουν Αμερικανοί γιατροί.

Η ουσία είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, καθώς προκαλεί παραισθήσεις, ωστόσο ίσως ανοίγει το δρόμο για νέα γενιά αντικαταθλιπτικών.

Μία μόνο δόση κεταμίνης βελτίωσε τη διάθεση των εθελοντών με κατάθλιψη σε διάστημα μόλις δύο ωρών, τη στιγμή που τα σημερινά αντικαταθλιπτικά χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες για να δράσουν, αναφέρει το Reuters Μία εμδομάδα μετά τη χορήγηση της ουσίας, το ένα τρίτο των ασθενών συνέχιζε να αισθάνεται καλά, παρόλο που ο χρόνος ημιζωής της κεταμίνης στον οργανισμό είναι μόλις δύο ώρες.

H κεταμίνη, που ανακαλύφθηκε το 1962, σχετίζεται χημικά με το PCB, ουσία γνωστή και ως αγγελόσκονη. Και τα δύο έχουν ψυχεδελικές ιδιότητες και προκαλούν «εξωσωματικές» εμπειρίες.

Η κεταμίνη μπλοκάρει στον εγκέφαλο έναν υποδοχέα (της N-μεθυλ-D-ασπαρτάμης) ο οποίος πιθανώς σχετίζεται με την κατάθλιψη. Τα σημερινά φάρμακα στοχεύουν σε νευροδιαβιαστές όπως η σεροτονίνη, ωστόσο είναι πιθανό ότι έμμεσα επηρεάζουν και τους εν λόγω υποδοχείς. Είναι πιθανό, αναφέρουν οι ερευνητές, ότι η κεταμίνη δρα τόσο γρήγορα επειδή ακολουθεί μια συντομότερη «παράκαμψη» σε αυτό το βιοχημικό μονοπάτι.

Η ομάδα του Κάρλος Ζαράτε στα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Μέριλαντ θέλησε να συνεχίζει παλαιότερη μελέτη που έδειχνε ότι η κεταμίνη έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Το αναισθητικό δοκιμάστηκε σε 17 άτομα με μείζονα κατάθλιψη που δεν είχαν βελτιωθεί από τουλάχιστον δύο συμνβατικές φαρμακευτικές θεραπείες. Στους εθελοντές χορηγήθηκε ενδοφλέβια είτε κεταμίνη είτε ψευδοφάρμακο (placebo) και η διάθεσή τους βαθμολογήθηκε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μια καθιερωμένη κλίμακα αξιολόγησης.

Το 71% των εθελοντών είχε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε διάστημα από δύο ώρες έως μία ημέρα, και το 35% συνέχισε να αισθάνεται καλά μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των ασθενών παρουσίασε τις πρώτες ώρες μετά τη χορήγηση ήπιες παραισθήσεις, για παράδειγμα ανύπαρκτα φωτεινά ίχνη στο οπτικό τους πεδίο.

H έρευνα δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr