Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αόρατα ποτάμια «μολύνουν» την υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής

Αόρατα ποτάμια «μολύνουν» την υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής

Υπόγεια ποτάμια μεγάλα όσο ο Τάμεσης ρέουν βαθιά μέσα στον πάγο της Ανταρκτικής, ανακάλυψαν δορυφόροι. Τα ποτάμια συνδέουν μια σειρά από υπόγειες λίμνες, γεγονός που σημαίνει ότι η υπόγεια λίμνη Βοστόκ δεν έχει μείνει «απομονωμένη για εκατομμύρια χρόνια».

36

Υπόγεια ποτάμια μεγάλα όσο ο Τάμεσης ρέουν βαθιά μέσα στον πάγο της Ανταρκτικής, ανακοίνωσαν την Παρασκευή Βρετανοί ερευνητές.

Τα ποτάμια φαίνεται ότι συνδέουν μια σειρά από υπόγειες λίμνες, γεγονός που σημαίνει ότι η διάσημη υπόγεια λίμνη Βοστόκ πιθανώς δεν έχει μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια, όπως ήλπιζαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που ανακάλυψαν τα ποτάμια σε δορυφορικά δεδομένα, πιστεύουν τώρα ότι οι υπόγειες λίμνες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην παγωμένη ήπειρο μοιάζουν με χάντρες περασμένες σε ένα κορδόνι, το οποίο αντιστοιχεί στο ποτάμι:

Όταν η πίεση του νερού σε μια λίμνη ξεπερνά το όριο, δημιουργείται πλημμύρα και το νερό κινείται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει στην επόμενη λίμνη.

Περίπου 150 λίμνες έχουν εντοπιστεί κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής από το 1960, και πιστεύται ότι στην πραγματικότητα είναι χιλιάδες. Η λίμνη Βοστόκ, με μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 40, και βάθος 400 μέτρα, σχηματίστηκε πριν από 15-20 εκατ. χρόνια και θεωρείται η μεγαλύτερη και παλαιότερη.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εμφανίζονταν σίγουροι ότι η λίμνη Βοστόκ ήταν απομονωμένη για εκατομμύρια χρόνια και ίσως φιλοξενούσε πανάρχαιους οργανισμούς. Οι αστροβιολόγοι θεωρούσαν το οικοσύστημα της λίμνης ανάλογο με τους υπόγειους ωκεανούς που κρύβονται στην Ευρώπη, δορυφόρο του Δία, και τον Εγκέλαδο, φεγγάρι του Κρόνου.

Η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική προετοιμάζεται εδώ και χρόνια να διαπεράσει τον πάγο και να αντλήσει δείγμα νερού από τη λίμνη Βοστόκ. Οι επιστήμονες όμως δίσταζαν, καθώς δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μολύνουν το οικοσύστημα.

«Θεωρούσαμε αυτές τις λίμνες απομονωμένα βιολογικά εργαστήρια. Τώρα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε» σχολιάζει στο Reuters ο καθηγητής Ντάνκαν Ουίνγκχαμ, επικεφαλής των ερευνητών. Πάντως, ακόμα και αν όλες οι λίμνες επικοινωνούν, οι τυχόν μικροοργανισμοί που ζουν εκεί σίγουρα θα παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι λίμνες εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Ανταρκτικής που είναι γνωστή ως Θόλος Κονκόρντια, όπου ο πάγος είναι παχύτερος από οπουδήποτε αλλού στην ήπειρο.

Παρατηρήσεις του δορυφόρου ERS-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος αποκάλυψαν απότομες διογκώσεις του πάγου σε ορισμένες περιοχές, με ταυτόχρονη «καθίζηση» του πάγου σε γειτονικά σημεία. Η μόνη εξήγηση για τις μετατοπίσεις, κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, είναι η υπόγεια ροή νερού.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024