36

Υπόγεια ποτάμια μεγάλα όσο ο Τάμεσης ρέουν βαθιά μέσα στον πάγο της Ανταρκτικής, ανακοίνωσαν την Παρασκευή Βρετανοί ερευνητές.

Τα ποτάμια φαίνεται ότι συνδέουν μια σειρά από υπόγειες λίμνες, γεγονός που σημαίνει ότι η διάσημη υπόγεια λίμνη Βοστόκ πιθανώς δεν έχει μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια, όπως ήλπιζαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που ανακάλυψαν τα ποτάμια σε δορυφορικά δεδομένα, πιστεύουν τώρα ότι οι υπόγειες λίμνες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην παγωμένη ήπειρο μοιάζουν με χάντρες περασμένες σε ένα κορδόνι, το οποίο αντιστοιχεί στο ποτάμι:

Όταν η πίεση του νερού σε μια λίμνη ξεπερνά το όριο, δημιουργείται πλημμύρα και το νερό κινείται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει στην επόμενη λίμνη.

Περίπου 150 λίμνες έχουν εντοπιστεί κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής από το 1960, και πιστεύται ότι στην πραγματικότητα είναι χιλιάδες. Η λίμνη Βοστόκ, με μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 40, και βάθος 400 μέτρα, σχηματίστηκε πριν από 15-20 εκατ. χρόνια και θεωρείται η μεγαλύτερη και παλαιότερη.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εμφανίζονταν σίγουροι ότι η λίμνη Βοστόκ ήταν απομονωμένη για εκατομμύρια χρόνια και ίσως φιλοξενούσε πανάρχαιους οργανισμούς. Οι αστροβιολόγοι θεωρούσαν το οικοσύστημα της λίμνης ανάλογο με τους υπόγειους ωκεανούς που κρύβονται στην Ευρώπη, δορυφόρο του Δία, και τον Εγκέλαδο, φεγγάρι του Κρόνου.

Η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική προετοιμάζεται εδώ και χρόνια να διαπεράσει τον πάγο και να αντλήσει δείγμα νερού από τη λίμνη Βοστόκ. Οι επιστήμονες όμως δίσταζαν, καθώς δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μολύνουν το οικοσύστημα.

«Θεωρούσαμε αυτές τις λίμνες απομονωμένα βιολογικά εργαστήρια. Τώρα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε» σχολιάζει στο Reuters ο καθηγητής Ντάνκαν Ουίνγκχαμ, επικεφαλής των ερευνητών. Πάντως, ακόμα και αν όλες οι λίμνες επικοινωνούν, οι τυχόν μικροοργανισμοί που ζουν εκεί σίγουρα θα παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι λίμνες εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Ανταρκτικής που είναι γνωστή ως Θόλος Κονκόρντια, όπου ο πάγος είναι παχύτερος από οπουδήποτε αλλού στην ήπειρο.

Παρατηρήσεις του δορυφόρου ERS-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος αποκάλυψαν απότομες διογκώσεις του πάγου σε ορισμένες περιοχές, με ταυτόχρονη «καθίζηση» του πάγου σε γειτονικά σημεία. Η μόνη εξήγηση για τις μετατοπίσεις, κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, είναι η υπόγεια ροή νερού.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr