36

Η Apple Corps Ltd, η δισκογραφική εταιρεία των Beatles και φύλακας της μουσικής τους κληρονομιάς και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, κατέθεσε αγωγή κατά της Apple Computer Inc., υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία υπολογιστών παραβίασε τη μεταξύ τους συμφωνία με την δραστηριοποίησή της στο χώρο της μουσικής.

Το 1991, οι δύο εταιρείες είχαν επιλύσει την προηγούμενη δικαστική τους διαμάχη για το όνομά τους με συμφωνία ότι θα παρεμβαίνουν η μία στον επιχειρηματικό χώρο της άλλης. Όμως η δισκογραφική των Beatles θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό δισκοπωλείο iTunes παραβιάζει τη συμφωνία και απαιτεί χρηματική αποζημίωση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λονδίνου, με την Apple Computer να υποστηρίζει ότι χρησιμοποεί το μήλο ως εμπορικό της σήμα μόνο για ένα «σύστημα διάθεσης» μουσικής. Από την πλευρά του, οι δικηγόροι της Apple Corps χαρακτήρισαν «διαστροφή» της αρχικής συμφωνίας το χαρακτηρισμό του συστήματος κατεβάσματος αρχείων ως «ηλεκτρονική συσκευή».

H Apple Corps ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα ανήκει από τα επιζώντα «σκαθάρια» Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ, τη χήρα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο και το ίδρυμα του Τζορτζ Χάρισον. Το λογότυπο της εταιρείας είναι ένα ολόκληρο πράσινο μήλο της ποικιλίας Γκράνι Σμιθ.

H Apple Computer ιδρύθηκε το 1976 και χρησιμοποιεί ως λογότυπο την εικόνα ενός μήλου με μια χαριτωμένη δαγκωνιά στη δεξιά πλευρά του.

Πριν από την έναρξη της δίκης, η Apple Computer ανακοίνωσε ότι «δυστυχώς, η Apple και η Apple Corps έχουν πλέον διαφορετικές ερμηνείες για τη μεταξύ τους συμφωνία και η διαμάχη θα πρέπει να επιλυθεί σε δικαστήριο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιο σας