43

Απολιθώματα προϊστορικών ζώων ηλικίας μεγαλύτερης των 5 εκατομμυρίων ετών εντοπίσθηκαν στα Δίκαια του Δήμου Τριγώνου Έβρου, στη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών για τη διαμόρφωση πρανούς δρόμου που συνδέει την περιοχή με την Εγνατία οδό.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται τμήματα χαυλιοδόντων προβοσκιδωτού, ένας γομφίος και ένας προγόμφιος από μαστόδοντα.

Επίσης, βρέθηκαν δείγματα δοντιών και οστών του μετακρανιακού σκελετού από ιππάρια (προϊστορικά άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους) και τέλος μια κάτω γνάθος από μικρό βοοειδές (γαζέλα ή αντιλόπη).

Τα έργα διακόπηκαν αμέσως, ενώ για τα ευρήματα ειδοποιήθηκαν οι επιστήμονες της αρμόδιας εφορείας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Βόρειας Ελλάδας, που επισκέφθηκαν την περιοχή και πραγματοποίησαν και την πρώτη αυτοψία.

Την περιοχή επισκέφθηκαν και επιστήμονες του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Μελλοντικά, μια επισταμένη έρευνα θα μπορούσε να δώσει σημαντικά αποτελέσματα για την προϊστορία της περιοχής» δήλωσε η παλαιοντολόγος και επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά.

Τα προβοσκιδωτά του Μειόκαινου γεωλογικής περιόδου (5-20 εκατ. χρόνια) ονομάζονται γενικά οι μαστόδοντες από τη μορφή των μασητικών δοντιών τους που έχουν προεξοχές (φύματα) με μορφή μασταριών και χαυλιόδοντες στην πάνω και κάτω γνάθο, σε αντίθεση με τους εξελιγμένους ελέφαντες των 2.000.000 ετών, που έχουν δόντια με ελάσματα και χαυλιόδοντες μόνο στην άνω γνάθο.

Παρόλο που δεν έχουν οι μαστόδοντες το μέγεθος των σημερινών ελεφάντων, μπορούν να θεωρηθούν μεγάλα ζώα.

Από τον πλούτο των μορφών τους μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα προβοσκιδωτά κατά την περίοδο αυτή είχαν προσαρμοστεί σε όλα τα είδη των περιβαλλόντων. Αντίστοιχα με τα πολλαπλά είδη που αναπτύχθηκαν είναι και οι ποικιλίες των χαυλιοδόντων, που σε πολλά από αυτά είναι εντυπωσιακές.

Παρατηρούνται ζώα με χαυλιόδοντες και στην πάνω και στην κάτω γνάθο, επίσης ζώα με χαυλιόδοντες πεπλατυσμένους σε μορφή σκαπτικού εργαλείου μόνο στην κάτω γνάθο ή ίσιους ή ελικόμορφους στην άνω γνάθο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ