Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να κηρυχθεί η Ελλάδα «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα» ζητούν ΣΥΝ και Greenpeace

Να κηρυχθεί η Ελλάδα «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα» ζητούν ΣΥΝ και Greenpeace

Με αφορμή την υιοθέτηση νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις γενετικά τροποποποιημένες καλλιέργειες, ο Συνασπισμός και η Greenpeace ζήτησαν να κηρυχθεί η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα, μέσω νέου νόμου που θα υπερβαίνει το κοινοτικό δίκαιο.

36

Με αφορμή την υιοθέτηση νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις γενετικά τροποποποιημένες καλλιέργειες, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ και η Greenpeace ζήτησαν την Τρίτη να κηρυχθεί η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα μέσω νόμου που υπερβαίνει το κοινοτικό δίκαιο. Η περιβαλλοντική οργάνωση πρότεινε μάλιστα στην κυβέρνηση και σχετικό σχέδιο νόμου.

Η ΕΕ επιτρέπει από πέρυσι την καλλιέργεια και τη χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών για ζωοτροφές και τρόφιμα κατόπιν έγκρισης από κεντρικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα προϊόντα που περιέχουν ΓΤ συστατικά σε ποσοστό άνω του 1% πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία νέα Οδηγία που αφορά τις δοκιμαστικές καλλιέργειες πειραματικών ΓΤ ποικιλιών και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει η κάθε χώρα-μέλος ώστε να είναι άμεσα δυνατή η αναγνώριση της προέλευσης τυχόν ΓΤ συστατικών στα τρόφιμα.

«Ούτε στο ράφι, ούτε στο χωράφι»

«Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη, με απροσδιόριστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τη συμβατική και βιολογική γεωργία, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια απόφαση που παραβιάζει βάναυσα τη βούληση όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας που έχουν ανακηρύξει τις περιοχές τους σε ελεύθερες ζώνες από μεταλλαγμένα» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΝ.

Η ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί το «μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο» και καλεί το κοινό να υιοθετήσει το σύνθημα Όχι στα μεταλλαγμένα, ούτε στο ράφι, ούτε στο χωράφι.

«Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν είχε άλλες επιλογές και ότι τάχα ήταν υποχρέωση η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και των κατευθύνσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο δε λέει την αλήθεια προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της.»

»Η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια που της δίνει το δικαίωμα, στο όνομα της προφύλαξης, να ανακηρύξει τη χώρα «ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα». Το πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, ως διεθνής συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα και η ΕΕ, υπερέχει του κοινοτικού δικαίου και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της. Ο ΣΥΝ […] ζητάει την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης και το σεβασμό του διεθνούς πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια.

Σχέδιο νόμου της Greenpeace

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η Greenpeace παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια.

«Σε μια χώρα που η πλειοψηφία των πολιτών, των φορέων που εκπροσωπούν τους αγρότες και τους αγροτικούς συλλόγους και το σύνολο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση βλέπουμε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθεί την οδό της προφύλαξης.»

»Τα τελευταία χρόνια όμως παρά τις δηλώσεις και τις καλές προθέσεις μια σειρά περιστατικών επιμολύνσεων αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα μεταλλαγμένα εισέρχονται στη χώρα μας από την πίσω πόρτα» δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας των «μεταλλαγμένων» της διεθνούς οργάνωσης.

Το σχέδιο προβλέπει διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης μεταλλαγμένων σπόρων ή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, την καθαρότητα των σπόρων, την αντικειμενική ευθύνη -την αξίωση οικονομικής αποζημίωσης από αυτόν που προκάλεσε την οποιαδήποτε βλάβη, είτε είναι παραγωγός, έμπορος ή και εισαγωγέας μεταλλαγμένων οργανισμών – ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς και τη σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής για την αγροτική βιοτεχνολογία με στόχο την εκπόνηση πενταετούς μελέτης για τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων.

Το σχέδιο νόμου, υποστηρίζει η Greenpeace, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δυνατότητα που έχουν τα κράτη-μέλη να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες προστασίας πέρα από τους κοινοτικούς και έχει γνώμονα την Αρχή της Προφύλαξης, το Πρωτόκολλο της Βιοασφάλειας και ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που δίνει στις χώρες-μέλη το δικαίωμα απαγόρευσης των ΓΤ προϊόντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024