Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Εγκέλαδος «θα επιστρέψει στη Σουμάτρα»

Ο Εγκέλαδος «θα επιστρέψει στη Σουμάτρα»

Ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι της Ινδονησίας συσσώρευσε πίεση σε γειτονικά ρήγματα και το προσεχές διάστημα είναι πιθανό να υπάρξει νέα δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ κοντά στη Σουμάτρα, πιθανώς και τσουνάμι. Η δημιουργία συστήματος προειδοποίησης «επείγει».

36

Ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι της Ινδονησίας συσσώρευσε πίεση σε γειτονικά ρήγματα στην περιοχή της Σουμάτρας και το προσεχές διάστημα είναι πιθανό να υπάρξει νέα δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ, πιθανώς και τσουνάμι, προειδοποιούν την Πέμπτη σεισμολόγοι με δημοσίευση στο Nature.

Η δημιουργία συστήματος προειδοποίησης «επείγει», εκτιμούν ο Τζον ΜακΚλόσκι και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Έλστερ στη Βρετανία. Αναλύσεις των ρηγμάτων στην περιοχή του σεισμού της 26ης Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες είναι έτοιμες για έναν σεισμό 7,0 έως 7,5 στο νησί ή μια υποθαλάσσια δόνηση 8,0 έως 8,5 Ρίχτερ, η οποία θα προκαλούσε τσουνάμι που θα έφτανε και πάλι μέχρι τις αφρικανικές ακτές.

Ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου προκλήθηκε από την την ολίσθηση 250.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ινδικής πλάκας κάτω από τη πλάκα της Μιανμάρ (Βιρμανία).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο σεισμός αύξησε την πίεση στο ρήγμα που διέρχεται κάτω από τη Σουμάτρα και περνά κοντά από την κατεστραμμένη Μπάντα Ατσεχ. Σε μήκος 300 χιλιομέτρων, το ρήγμα φαίνεται έτοιμο να ολισθήσει.

Η τάση είναι επίσης αυξημένη στην Τάφρo της Σούντα, νοτιοανατολικά της εστίας του σεισμού της 26ης Δεκεμβρίου. Αν ο σεισμός χτυπήσει εκεί, η έντασή του θα είναι μεγάλη και θα προκληθεί τσουνάμι που θα καταστρέψει τη Σουμάτρα και θα σαρώσει ξανά τον Ινδικό.

Αλλοι ερευνητές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα τονίζουν ότι δεν είναι γνωστά τα όρια των ρηγμάτων ώστε να είναι δυνατή σαφής πρόβλεψη. Εξάλλλου, στις αναλύσεις δεν συνεκτιμήθηκαν οι μετακινήσεις των πλακών που ακολούθησαν το μεγάλο περυσινό σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία του συστήματος προειδοποίησης που συμφωνήθηκε από την Ινδονησία και τη Γερμανία είναι επείγουσα. Η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς εκτός από τον πρόσφατο, καθώς και δύο θανατηφόρα τσουνάμι στη Σούντα, το 1833 και το 1861.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024