36

Όταν τα γκρίζα άλμπατρος δεν είναι απασχολημένα μεγαλώνοντας μικρά στην Ανταρκτική, απλά περιφέρονται αδιάκοπα γύρω από την υδρόγειο, συμπληρώνοντας το γύρο του κόσμου έως και μια φορά το εξάμηνο, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές που σημάδεψαν τα πουλιά με συσκευές εντοπισμού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο Science, ένα από τα άλμπατρος που παρακολουθήθηκαν είχε διανύσει απόσταση άνω των 20.000 χιλιομέτρων σε μόλις 46 ημέρες.

Μέχρι σήμερα οι ζωολόγοι ελάχιστα γνώριζαν για τις μετακινήσεις των άμπατρος στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Τα γκρίζα άλμπατρος συγκεντρώνονται κάθε δύο χρόνια στις νήσους Σάουθ Τζόρτζια κοντά στην Ανταρκτική για να ζευγαρώσουν και να μεγαλώσουν τους νεοσσούς.

Ο Τζον Κρόξαλ και οι συνεργάτες του στη Βρετανική Αποστολή στην Ανταρκτική τοποθέτησαν σε 22 άμπατρος πομπούς που κατέγραφαν τη θέση των πουλιών δύο φορές την ημέρα. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα τα ίδια πουλιά αιχμαλωτίστηκαν για να συλλεχθούν οι καταγραφές.

Περισσότερα από τα μισά πουλιά είχαν συμπληρώσει ολόκληρες περιφορές γύρω από την υδρόγειο, ακολουθώντας τους παγωμένους ωκεανούς σε γεωγραφικό πλάτος κάτω από τις 30 μοίρες νότια.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, οι νέες γνώσεις για τη ζωή των γκρίζων άμπατρος ίσως διευκολύνει την προσπάθεια για την προστασία τους -περισσότερα από 300.000 άμπατρος πεθαίνουν κάθε χρόνο στα παραγάδια, και η οικογένεια του μεγαλόπρεπου πτηνού είναι από τις πλέον απειλούμενες του κόσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ