36

Συστήματα που ανιχνεύουν στους επιβάτες μεταλλικά αντικείμενα αλλά και πλαστικά εκρηκτικά θα αρχίσουν σύντομα να δοκιμάζεται σε αεροδρόμια. Οι ανιχνευτές λειτουργούν με ακτινοβολία terahertz, η οποία διαπερνά αρκετά υλικά, όπως οι ακτίνες Χ, είναι όμως ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Οι νέοι σαρωτές θα μπορούσαν μάλιστα να βελτιωθούν στο μέλλον ώστε να διαβάζουν τη φασματική υπογραφή ναρκωτικών και υγρών εκρηκτικών, όπως αυτά που φέρεται να σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι του τρομοκρατικού σχεδίου που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη στη Βρετανία.

Σαρωτές ατόμων terahertz ήδη δοκιμάζονται στις ΗΠΑ, συναντούν όμως αντιδράσεις επειδή παραβιάζουν την ιδιωτικότητα του ατόμου: διαπερνούν τα ρούχα του επιβάτη σε πραγματικό χρόνο και τον παρουσιάζουν σε μια οθόνη σχεδόν γυμνό.

Νεότερες εκδόσεις που «καλύπτουν» τα επίμαχα σημεία ίσως καθησυχάσουν τους φόβους του κοινού.

Η εταιρεία TeraView έχει αναπτύξει έναν διαφορετικό σαρωτή σε σχήμα ραβδιού, ο οποίος περνά γύρω από τον επιβάτη και εντοπίζει όπλα, πλαστικά εκρηκτικά, κεραμικές λεπίδες και άλλα υλικά, που δεν θα ανιχνεύονταν με τους συμβατικούς σαρωτές.

Η ακτινοβολία Terahertz (με μήκος κύματος μερικά χιλιοστά) καταλαμβάνει το τμήμα του φάσματος ανάμεσα στο υπέρυθρο και τα μικροκύματα. Διαπερνά τα ρούχα, το χαρτί, το πλαστικό και άλλα υλικά μικρής πυκνότητας ή πάχους, μεταφέρει όμως λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι ακτίνες Χ και δεν προκαλεί βλάβες στα κύτταρα.

Οι σαρωτές terahertz όχι μόνο εντοπίζουν τα πλαστικά εκρηκτικά, αλλά μπορούν συχνά και να τα ταυτοποιήσουν, διαβάζοντας τη χαρακτηριστική φασματική τους υπογραφή.

Σε σαρωτές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αποσκευών, η τεχνολογία terahertz μπορεί να συνδυαστεί με τις ακτίνες Χ, αυξάνοντας δραματικά τη λεπτομέρεια της απεικόνισης.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το φως terahertz είναι να δημιουργήσουμε κάτι πιο αυτόματο, που θα μειώνει την εξάρτηση από τους παρατηρητικούς χειριστές» σχολιάζει ο Μάικ Κεμπ, αντιπρόεδρος της Terraview.

Το ραδβί της εταιρείας του είναι συνδεδεμένο με μια συσκευή που εκπέμπει έναν προειδοποιητικό ήχο αν εντοπιστεί κάποιο ύποπτο υλικό. Το ραβδί αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Smiths Detection, θα δοκιμαστεί σε αεροδρόμιο που δεν κατονομάζεται, και πιθανώς θα είναι έτοιμο για εμπορική αξιοποίηση σε περίπου δύο χρόνια.

Όπως πάντως αναφέρει την Πέμπτη το NewScientist, οι σαρωτές terahertz συναντούν και αυτοί περιορισμούς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005, θα χρειάζονταν 150 σαρωτές για να καλύψουν ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων και να σημάνουν συναγερμό μόλις δέκα δευτερόλεπτα πριν από ενδεχόμενη επίθεση αυτοκτονίας.

Η ακτινοβολία terahertz, το τελευταίο τμήμα του φάσματος απομένει να χρησιμοποιηθεί σε απεικονιστικές εφαρμογές, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί στο μέλλον και στην Ιατρική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr