36

Νέους δρόμους για την αντιμετώπιση στη χώρα μας σοβαρών νοσημάτων όπως η λευχαιμία και και άλλες αιματολογικές παθήσεις, ανοίγει η λειτουργία της πρώτης ελληνικής τράπεζας ομφαλοπλακουντικού αίματος.

Πρόκειται για μία τράπεζα συλλογής και επεξεργασίας του αίματος του ομφάλιου λώρου (μετά την αποκοπή του) και του πλακούντα, που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται καθώς είναι «άχρηστα» για τη μητέρα και το βρέφος.

Οι ειδικοί θα λαμβάνουν αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων αλλά και του πλακούντα, και στη συνέχεια θα προχωρούν μέσα στις 24 πρώτες ώρες από τη συλλογή, σε ειδική επεξεργασία προκειμένου να λάβουν βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από κακοήθεις νόσους (όγκους του εγκεφάλου, των νεφρών, του πνεύμονος). Το δείγμα θα καταψύχεται στους -150 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία λήψης του αίματος δεν θα διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά αλλά για τη διεξαγωγή της απαιτείται η έγγραφη συναίνεση της μητέρας.

Συγχρόνως θα συμβάλει σημαντικά στην έρευνα για την αντιμετώπιση και μιας σειράς νοσημάτων (διαβήτης, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, καρδιακές και ηπατικές νόσοι, μυϊκή δυστροφία) καθώς και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.

Βλαστικά κύτταρα από ομφάλιους λώρους έχουν χρησιμοποιηθεί πειραματικά ως εναλλακτική λύση στα κύτταρα που λαμβάνονται από ανθρώπινα έμβρυα.

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Γρ. Σκαλκέας, κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα τις μεταμοσχεύσεις με χρήση κυττάρων από αίμα του ομφάλιου λώρου.

Όπως ανέφερε «ξεκινάμε ένα μεγάλο επιστημονικό, αλλά και ανθρωπιστικό επίτευγμα, τη δημιουργία μίας Τραπέζης Ομφαλοπλακουντικού Αίματος».

Ήδη, οι ειδικοί της Τράπεζας που συνεργάζονται το τελευταίο χρόνο με ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» καθώς και του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», έχουν προχωρήσει σε επεξεργασία 258 δειγμάτων με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Τράπεζας Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, το ομφαλοπλακουντικό αίμα αποτελεί μία πολύ χρήσιμη πηγή κυττάρων για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πηγής βλαστικών κυττάρων, εξήγησε η κ. Σταυροπούλου, είναι ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη γενετική ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη.

«Έτσι όταν ένα άτομο χρειάζεται, για παράδειγμα, μεταμόσχευση μυελού των οστών, δεν θα απαιτείται ο έλεγχος εκατοντάδων ή και χιλιάδων ατόμων προκειμένου να βρεθεί ο συμβατός δότης όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, θα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος» εξήγησε. Οπως είπε, «το ανοσιακό σύστημα των νεογέννητων είναι ανώριμο και έτσι η ανοχή του μοσχεύματος είναι μεγαλύτερη».

Η κ. Σταυροπούλου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη γίνει επιτυχής μεταμόσχευση σε ετεροθαλείς αδελφούς με το ήμισυ της συμβατότητας που απαιτείται στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr