Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη στον κόσμο τράπεζα βλαστικών κυττάρων εγκαινιάζεται στη Βρετανία

Η πρώτη στον κόσμο τράπεζα βλαστικών κυττάρων εγκαινιάζεται στη Βρετανία

Η Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα του κόσμου που ιδρύει τράπεζα για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων, κυττάρων «πασπαρτού» που υπόσχονται ίαση μιας ποικιλίας ασθενειών. Όμως οι πολέμιοι των αμβλώσεων αντιδρούν στη συλλογή κυττάρων από έμβρυα.

36

Η Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα του κόσμου που ιδρύει τράπεζα για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων, κυττάρων «πασπαρτού» που υπόσχονται ίαση μιας ποικιλίας ασθενειών. Ο νέος φορέας ήδη προκαλεί αντιδράσεις από πολέμιους των αμβλώσεων, καθώς συλλέγει κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η τράπεζα, στο Χέρτφορτσαϊρ της νότιας Αγγλίας, θα συλλέγει επίσης βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ενήλικες και ομφάλιους λώρους, τα οποία όμως θεωρούνται λιγότερο ευέλικτα από τα εμβρυικά.

Τα εβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο για τη δημιουργία σχεδόν οποιουδήποτε ιστού προς μεταμόσχευση. Πειραματικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες για τις καρδιοπάθειες, την παράλυση, τις εγκεφαλικές βλάβες, το διαβήτη, ορισμένες γενετικές ασθένειες καθώς και για την αναγέννηση των δοντιών σε ενήλικες.

«Η τράπεζα αυτή […] επιβεβαιώνει τη θέση της Βρετανίας ως ηγέτη στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός λόρδος Γουόρνερ. «Αυτή η δυνητικά επαναστατική έρευνα μπορεί να ωφελήσει χιλιάδες ασθενείς των οποίων οι ζωές μαστίζονται από ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος του Αλτσχάιμερ» συνέχισε.

Το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχου, στο οποίο υπάγεται η τράπεζα, αναφέρει ότι το νέο ίδρυμα ευθύνεται για «τη φύλαξη, τον χαρακτηρισμό και την παροχή ηθικά εγκεκριμένων, ελεγμένων ως προς την ποιότητα σειρών βλαστικών κυττάρων για έρευνα και τελικά για θεραπεία».

Η τράπεζα προς το παρόν διαθέτει μόνο δύο σειρές βλαστικών κυττάρων (καλλιέργειες πανομοιότυπων κυττάρων) οι οποίες δημιουργήθηκαν στο Kings College του Λονδίνου και στο Κέντρο για τη Ζωή του Νιουκάσλ.

Σε χώρες όπου το κίνημα κατά των αμβλώσεων έχει έντονη παρουσία, όπως στις ΗΠΑ, η καταστροφή εμβρύων με σκοπό τη λήψη κυττάρων θεωρείται ανήθικη, ακόμα και αν τα έμβρυα αυτά πλεονάζουν από κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πρόκειται ούτως ή άλλως να καταστραφούν.

Στη Βρετανία, πολέμιοι των αμβλώσεων έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την τράπεζα «αποθηκευτικό χώρο για νεκρά μωρά».

«Η πρακτική της δημιουργίας ανθρώπινων εμβρύων για καταστροφική έρευνα είναι ανήθικη για δύο λόγους» δήλωσε ο Πάτρικ Κάσγουορθ της οργάνωσης Life. «Πρώτον, υποβαθμίζει τη ζωή σε φαρμακευτικό προϊόν. Δεύτερον, προσφέρει ψεύτικες ελπίδες ίασης» υποστήριξε, τασσόμενος υπέρ της χρήσης βλαστικών κυττάρων από ενήλικες ή από ομφάλιους λώρους.

Στην Ελλάδα, πάντως, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής τάσσεται υπέρ της έρευνας στα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024