36

Ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών που έχουν δημιουργηθεί με γενετική τροποποίηση ή άλλες βιοτεχνολογικές μεθόδους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς είναι αποδοτικότερες, ασφαλείς για κατανάλωση και ορισμένες φορές βοηθούν και το περιβάλλον, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα.

Όμως για να καρπωθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες τα οφέλη της βιοτεχνολογίας, η έρευνα πρέπει να στραφεί από τα φυτά που ενδιαφέρουν τις μεγάλες εταιρείες προς τις λεγόμενες καλλιέργειες στις οποίες βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι, όπως το ρύζι, η πατάτα, το κεχρί, η ταπιόκα και το σόργο, καταλήγει το κείμενο, με τίτλο Γεωργική Βιοτεχνολογία: Καλύπτει τις ανάγκες των φτωχών;

Σήμερα, το 99% της έκτασης με ΓΤ καλλιέργειες καταλαμβάνεται μόνο από ΓΤ σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και βαμβάκι σε μόλις έξι χώρες: τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική.

Οι υποστηρικτές των ΓΤ τροφίμων διατείνονται ότι η γενετική μηχανική μπορεί να μειώσει την κατανάλωση γεωργικών φαρμάκων και να αυξήσει την απόδοση και τη διατροφική αξία των καρπών. Οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν ότι τα ΓΤ φυτά εγκυμονούν άγνωστους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Συμμετοχή των κυβερνήσεων

Ο Δρ Χάργουιγκ ντε Χάαν, βοηθός γενικός διευθυντής του οικονομικού και κοινωνικού τμήματος του FAO, υποστήριξε ότι η βιοτεχνολογία, παρόλο που δεν είναι πανάκεια, μπορεί να βοηθήσει με τρεις τρόπους: αυξάνοντας την παραγωγή και τα εισοδήματα των αγροτών, αυξάνοντας τα αποθέματα τροφίμων και βελτιώνοντας τη διατροφική αξία των καρπών.

Τόνισε όμως ότι απαιτείται πλαίσιο κανόνων αλλά και η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην έρευνα και την ανάπτυξη.

«O FAO πιστεύει ότι η βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής μηχανικής, μπορεί να βοηθήσει τους φτωχούς, αλλά τα οφέλη δεν είναι εγγυημένα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι σήμερα, η θέση του ΟΗΕ ήταν ότι οι ΓΤ καλλιέργειες μπορούν να ωφελήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο, απαιτούνται όμως έλεγχοι κατά περίπτωση. Η στάση αυτή δεν αλλάζει, όμως η υποστήριξη της βιοτεχνολογίας φαίνεται τώρα πιο σαφής.

Βιοτεχνολογία και περιβάλλον

O FAO πιστεύει ότι οι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, ενδέχεται όμως να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν έχουν φανεί ακόμα.

Όμως το παράδειγμα της Κίνας δείχνει ότι τα ΓΤ φυτά μπορούν ακόμα και να συμβάλλουν στην προστασία των οικοσυστημάτων: Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι αντιστοιχεί σήμερα στο 30% της έκτασης όπου καλλιεργείται βαμβάκι στην Κίνα. Οι σοδειές είναι 20% υψηλότερες από ό,τι στις συμβατικές ποικιλίες και το κόστος 70% χαμηλότερο. Η χρήση ζιζανιοκτόνων περιορίστηκε το 2001 κατά 78.000 τόνους, σχεδόν κατά 25%.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εντομοκτόνα και άλλα γεωργικά φάρμακα ενοχοποιούνται για σοβαρές διαταραχές σε νέα άτομα, όπως για την πρόωρη εμφάνιση έμμηνου ρύσης στα κορίτσια.

Η άλλη άποψη

Η έκθεση του FAO ήδη συναντά αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει άφθονο φαγητό στον πλανήτη» σχολίασε η Δρ Ντορίν Σταμπίνσκι, επιστημονική σύμβουλος της Greenpeace. «Τα περισσότερα από τα προβλήματα δεν είναι τεχνικά, αλλά αφορούν την πρόσβαση σε αγορές, την πρόσβαση σε πίστωση και σε εκτάσεις.»

»Η πείνα δεν είναι πρόβλημα που χρήζει τεχνικών λύσεων. Απαιτεί πολιτική βούληση και κατάλληλες πολιτικές» συνεχίζει.

Η Σταμπίνσκι δεν έχει διαβάσει μεν την έκθεση, θεωρεί όμως ότι πρόκειται για πολιτική δήλωση του FAO και μία ακόμα απόπειρα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας «να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να καταναλώνει τα ΓΤ τρόφιμα που παράγονται από τις αμερικανικές εταιρείες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο