71

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Μετά από δύο αναβολές, η εκτόξευση του Rosetta πραγματοποιήθηκε κανονικά στις 9:17 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) από το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα και το… κυνήγι κομητών μόλις ξεκίνησε.

Ο ευρωπαϊκός πυραυλομεταφορέας Ariane-5 εκτοξεύτηκε επιτυχώς, μεταφέροντας τη διαστημική «κάψουλα» μετάδοσης δεδομένων Rosetta προς τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, με τον οποίο έχει «ραντεβού» τον Αύγουστο του 2014, έπειτα δηλαδή από ένα ταξίδι τουλάχιστον δέκα ετών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον επιτυχή διαχωρισμό της Rosetta από τον πυραυλομεταφορέα στις 11:31 ώρα Ελλάδος.

Η εκτόξευση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε δύο φορές, την πρώτη λόγω κακοκαιρίας και τη δεύτερη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος.

Ο πυραυλομεταφορέας Ariane-5 πραγματοποίησε πτήση περίπου 2,5 ωρών, κατά την οποία περιστράφηκε 1,5 φορά γύρω από τη γη πριν αποσπαστεί από τον «επιβάτη» του, σε ύψος τουλάχιστον 1.300 χιλιομέτρων.

Στόχος της αποστολής του Rosetta είναι να προσγειωθεί στον κομήτη, προκειμένου να προσπαθήσει να αποκαλύψει στον άνθρωπο τα μυστήρια του ηλιακού συστήματος.

Το Νοέμβριο του 2014, ένα ρομπότ που μεταφέρεται από το μητρικό διαστημόπλοιο θα προχωρήσει στην πιο θεαματική επιχείρηση της αποστολής, καθώς θα προσγειωθεί στον πυρήνα του κομήτη, σε μια προσπάθεια να δώσει πληροφορίες για τη φύση του και τη σύνθεσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό