36

Ο ρομποτικός εξερευνητής Opportunity της NASA έστρεψε την πανοραμική του κάμερα προς τη δύση και φωτογράφισε το ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι εικόνες θα προσφέρoyn στους επιστήμονες νέα στοιχεία για το νέφος σκόνης που αιωρείται στα κατώτερα στρώματα της αρειανής ατμόσφαιρας. Η σκόνη προκαλεί την απότομη εξασθένιση του φωτός καθώς ο ηλιακός δίσκος πλησιάζει τον ορίζοντα. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι σήμερα υπάρχει διπλάσια σκόνη από τότε που το ρομπότ Pathfinder φωτογράφισε τη δύση στον Αρη το 1997.

Το τμήμα του ουρανού πάνω από τον Ήλιο έχει μια ελαφρώς γαλάζια χροιά, όπως και στις εικόνες που μετέδωσε το Pathfinder και τα σκάφη Viking τη δεκατία του 1970. Η σκόνη διαθλά το μπλε φως προς την κατεύθυνση του παρατηρητή περισσότερο από ό,τι την ακτινοβολία στο φάσμα του κόκκινου. Έτσι, στον κατά τα άλλα σκούρο αρειανό ουρανό ο Ήλιος περιβάλλεται πάντα από ένα μπλε «φωτοστέφανο».

Πάντως, τα χρώματα της φωτογραφίας είναι μόνο κατά προσέγγιση τα πραγματικά. Η πανοραμική κάμερα του Opportunity διαχωρίζει την ακτινοβολία με υπέρυθρα, πράσινα και ιώδη φίλτρο, ενώ το ανθρώπινο μάτι βλέπει ως βασικά χρώματα το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε.

Το Opportunity βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη όπου έρχεται χειμώνας. Με τους ηλιακούς του συλλέκτες να προσφέρουν όλο και λιγότερη ενέργεια, το ρομπότ περνά τώρα περισσότερο χρόνο σε κατάσταση νάρκης.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του πλανήτη, το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit θα επιχειρήσει να φωτογραφίσει δίνες άμμου που δημιουργούνται από τον άνεμο.

Βασική αποστολή των δύο ρομπότ είναι να εξακριβώσουν αν ο Αρης ήταν όντως κάποτε ένας υγρός πλανήτης, με μεγάλες μάζες υγρού νερού. Σήμερα νερό υπάρχει μόνο στο υπέδαφος και στους πόλους, υπό μορφή πάγου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr