36

Το μαγνητικό πεδίο της Γης βοηθά τους τυφλοπόντικες να μην χάνουν το δρόμο τους στις υπόγειες στοές τους, διαπίστωσαν με εργαστηριακά πειράματα Ισραηλινοί και Ελβετοί επιστήμονες.

Αν και πολλά άλλα ζώα χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να καθορίσουν τη διαδρομή της αποδημίας τους, ο τυφλοπόντικας είναι το μόνο γνωστό είδος που ελέγχει ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις του με την εσωτερική του πυξίδα, αναφέρει την Τρίτη το NewScientist.com.

Το τρωκτικό με τα ατροφικά μάτια περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε λαγούμια και συχνά απομακρύνεται πολύ από τη φωλιά του αναζητώντας τροφή. Σε μικρές αποστάσεις προσανατολίζεται με βάση την όσφρηση και την αίσθηση της ισορροπίας, ωστόσο σε μεγαλύτερες διαδρομές αυτά τα στοιχεία δεν επαρκούν.

«Διαπιστώσαμε ότι οι τυφλοπόντικες χρησιμοποιούν την εξωτερική αναφορά στο μαγνητικό πεδίο της Γης ως επιπλέον εργαλείο» αναφέρει ο Ταλί Κίμτσι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η ομάδα του Τελ Αβίβ και του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανακάλυψε τις ικανότητες των τυφλοπόντικων παρακολουθώντας την πορεία τους σε εργαστηριακούς λαβυρίνθους στους οποίους είχαν τοποθετηθεί μαγνήτες για να μεταβάλλουν το μαγνητικό πεδίο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με σαφήνεια πώς λειτουργούν οι βιολογικές πυξίδες. Ωστόσο παλαιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η ικανότητα αυτή βασίζεται σε κρυστάλλους μαγνητικού υλικού που βρίσκονται κοντά στα όργανα όσφρησης.

Σύμφωνα με τον Κίμτσι, ακόμα και οι άνθρωποι ίσως μπορούν σε κάποιο βαθμό να ανιχνεύσουν το γήινο μαγνητικό πεδίο. «Λέγεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πολύ καιρό σε σπηλιές και μπορούν να εντοπίσουν την κατεύθυνση του μαγνητικού βορρά στο σκοτάδι» αναφέρει.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr