36

Από το «σύνδρομο του Ασπεργκερ», μια μορφή αυτισμού, έπασχαν πολλές επιφανείς προσωπικότητες, σύμφωνα τον διακεκριμένο Ιρλανδό ειδικό Μάικλ Φιτζέραλντ. Στη λίστα των «ασθενών» περιλαμβάνεται ο Σωκράτης, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Αντι Ουόρχολ, ο Λιούις Κάρολ και ο Ουίλιαμ Γέιτς.

Με την ίδια διαταραχή είχαν συνδεθεί παλαιότερα ο Αλμπερτ Αϊνσταϊν και ο Ισαάκ Νεύτωνας, αναφέρει την Πέμπτη το BBC.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του Ασπεργκερ παρουσιάζουν δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και έχουν εμμονή με περίπλοκα θέματα όπως η μουσική ή τα μαθηματικά. Η νοημοσύνη και οι λεκτικές τους ικανότητες είναι όμως συχνά άνω του μετρίου.

Ο Φιτζέραλντ, καθηγητής του Κολεγίου Trinity στο Δουβλίνο, συνέκρινε τη συμπεριφορά των ασθενών του με περιγραφές στις βιογραφίες των παραπάνω διάσημων προσώπων.

«Το σύνδρομο του Ασπεργκερ προσφέρει ένα πλεονέκτημα: κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς» σχολιάζει ο καθηγητής.

«Τα άτομα που το εκδηλώνουν είναι γενικά υπερ-συγκεντρωμένα, πολύ επίμονοι εργασιομανείς που έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τα πράγματα από τη λεπτομέρεια στο γενικό, αντί να κοιτούν πρώτα την ευρύτερη εικόνα και μετά να γυρνούν προς τα πίσω, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι» εξηγεί.

«Ο ποιητής Γέιτς, για παράδειγμα, είχε προβλήματα με τη γραφή και την ανάγνωση και είχε πολύ κακές επιδόσεις στο σχολείο. Απέτυχε να περάσει στο Κολέγιο Trinity και οι καθηγητές του τον περιέγραφαν ως πεζό και ανήθικο».

«Αυτό είναι τυπικό για τα άτομα με τη διαταραχή. Δεν μπορούν να ενταχθούν, είναι παράξενοι και εκκεντρικοί και έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις» συνεχίζει.

Ο Φιτζέρλαντ επισημαίνει ότι η διασημότητα και τα επιτεύγματα αυτών των επιφανών «ασθενών» προσφέρουν ελπίδα στα άτομα που εκδηλώνουν αυτιστικές διαταραχές.

«Αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποδεχόμαστε και να ανεχόμαστε τους εκκεντρικούς» λέει ο ίδιος.

Ο καθηγητής δημοσιεύει τα συμπεράσματά του στο βιβλίο In Autism and Creativity: Is There a Link Between Autism in Men and Exceptional Ability? (Αυτισμός και Δημιουργικότητα: Υπάρχει Σύνδεση Ανάμεσα στον Αυτισμό των Ανδρών και την Εξαιρετική Ικανότητα;)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr