36

Μια ισχυρή καταιγίδα έκοψε στα δύο το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έξω από την Ανταρκτική. Το Β15, με έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλόμετρα, είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που είχαν καταγραφεί ποτέ, αναφέρει την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας Antarctic Sun.

Μετά τη διάσπασή του πριν από μερικές ημέρες, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου είναι πλέον το C19A, κοντά σε γαλλική βάση στην Ανταρκτική, με έκταση 5.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου το Μπρουνέι.

Αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν στο νεοσχηματισμένο νησί πάγου μετεωρολογικό σταθμό και συσκευές προσδιορισμού στίγματος με τη βοήθεια δορυφόρων (GPS) για να παρακολουθούν την πορεία του.

Το Β15 αποκόπηκε από το κάλυμμα μόνιμου πάγου της Νήσου Ρος το Μάρτιο του 2000. Η αποκόλληση έχει αναφερθεί ότι προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς ο πάγος που παρέμεινε στο νησί ήταν υπερβολικά απόκρυμνος και εμπόδισε την πρόσβαση των πουλιών στη θάλασσα.

Ο ζωολόγος Τζέραλντ Κούιμαν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδόν το 75% των πιγκουίνων που είχαν καταμετρηθεί στο Ακρωτήριο Κρόζιερ της Νήσου Ρος δεν είναι πλέον εκεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr