36

Πόσο.. μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο; Κάθε λίτρο βενζίνης που χρησιμοποιούμε σήμερα προέκυψε από περίπου 26 τόνους προϊστορικών φυτών, εκτιμά ένας Αμερικανός επιστήμονας.

«Μπορείτε να φανταστείτε να φορτώνετε στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας με τα σιτηρά -με το άχυρο και τις ρίζες- από 160 στρέμματα καλλιέργειας, κάθε 20 μίλια;» διερωτάται ο Τζεφ Ντιούκς του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Τα ορυκτά καύσιμα προήλθαν από φυτικό υλικό που παγιδεύτηκε στο υπέδαφος σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, και μετατράπηκε σε υδρογονάνθρακες στην πορεία του γεωλογικού χρόνου.

Ωστόσο όλη η ενέργεια για την παραγωγή του πετρελαίου προήλθε από τον Ήλιο, καθώς τα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν οργανικές ενώσεις από ανόργανες μόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Αστρονομικές ποσότητες

Όπως αναφέρει το EurekAlert.org, ο ερευνητής οικολογίας θέλησε να υπολογίσει ακριβώς πόση ενέργεια χρειάστηκε για να παραχθούν τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε σήμερα. «…εκτίμησα το ποσό του φωτοσυνθετικά δεσμευμένου και αποθηκευμένου άνθρακα που χρειάστηκε για να σχηματιστεί ο λιθάνθρακας, το πετρέλαιο και το αέριο που καίμε σήμερα» εξηγεί ο Ντιούκς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η ποσότητα ορυκτών καυσίμων που καταναλώθηκε το 1997 περιείχε 49X1015 κιλά άνθρακα, περίπου 400 φορές «όλη η φυτική ύλη που παράγεται σε όλο τον κόσμο σε διάστημα ενός έτους», συμπεριλαμβανομένης της μάζας του φυτοπλαγκτού.

«Κάθε ημέρα, ο κόσμος χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα που ισοδυναμούν με όλη τη φυτική ύλη που μεγαλώνει στην ξηρά και στους ωκεανούς στην πορεία ενός έτους» συνεχίζει.

Συνολικά, «η μάζα των φυτών που έδωσε τα ορυκτά καύσιμα που κάψαμε από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης [το 1751] είναι ίση με όλα τα φυτά που μεγάλωσαν στη Γη τα τελευταία 13.000 χρόνια» καταλήγει.

Η μελέτη τού Ντιούκς δημοσιεύεται στο περιοδικό Climatic Change.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο