Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδόν 26 τόνοι φυτών χρειάστηκαν για να παραχθεί κάθε λίτρο βενζίνης

Σχεδόν 26 τόνοι φυτών χρειάστηκαν για να παραχθεί κάθε λίτρο βενζίνης

Πόσο.. μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο; Κάθε λίτρο βενζίνης που χρησιμοποιούμε σήμερα προέκυψε από περίπου 26 τόνους προϊστορικών φυτών, υπολογίζει ένας Αμερικανός επιστήμονας.

36

Πόσο.. μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο; Κάθε λίτρο βενζίνης που χρησιμοποιούμε σήμερα προέκυψε από περίπου 26 τόνους προϊστορικών φυτών, εκτιμά ένας Αμερικανός επιστήμονας.

«Μπορείτε να φανταστείτε να φορτώνετε στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας με τα σιτηρά -με το άχυρο και τις ρίζες- από 160 στρέμματα καλλιέργειας, κάθε 20 μίλια;» διερωτάται ο Τζεφ Ντιούκς του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Τα ορυκτά καύσιμα προήλθαν από φυτικό υλικό που παγιδεύτηκε στο υπέδαφος σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, και μετατράπηκε σε υδρογονάνθρακες στην πορεία του γεωλογικού χρόνου.

Ωστόσο όλη η ενέργεια για την παραγωγή του πετρελαίου προήλθε από τον Ήλιο, καθώς τα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν οργανικές ενώσεις από ανόργανες μόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Αστρονομικές ποσότητες

Όπως αναφέρει το EurekAlert.org, ο ερευνητής οικολογίας θέλησε να υπολογίσει ακριβώς πόση ενέργεια χρειάστηκε για να παραχθούν τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε σήμερα. «…εκτίμησα το ποσό του φωτοσυνθετικά δεσμευμένου και αποθηκευμένου άνθρακα που χρειάστηκε για να σχηματιστεί ο λιθάνθρακας, το πετρέλαιο και το αέριο που καίμε σήμερα» εξηγεί ο Ντιούκς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η ποσότητα ορυκτών καυσίμων που καταναλώθηκε το 1997 περιείχε 49X1015 κιλά άνθρακα, περίπου 400 φορές «όλη η φυτική ύλη που παράγεται σε όλο τον κόσμο σε διάστημα ενός έτους», συμπεριλαμβανομένης της μάζας του φυτοπλαγκτού.

«Κάθε ημέρα, ο κόσμος χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα που ισοδυναμούν με όλη τη φυτική ύλη που μεγαλώνει στην ξηρά και στους ωκεανούς στην πορεία ενός έτους» συνεχίζει.

Συνολικά, «η μάζα των φυτών που έδωσε τα ορυκτά καύσιμα που κάψαμε από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης [το 1751] είναι ίση με όλα τα φυτά που μεγάλωσαν στη Γη τα τελευταία 13.000 χρόνια» καταλήγει.

Η μελέτη τού Ντιούκς δημοσιεύεται στο περιοδικό Climatic Change.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024