Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιμάμηδες στη Νιγηρία εμποδίζουν τον εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας

Ιμάμηδες στη Νιγηρία εμποδίζουν τον εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας

Θρησκευτικοί ηγέτες στη Νιγηρία διέκοψαν πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, με τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια έχουν μολυνθεί σκόπιμα με ιούς.

36

Θρησκευτικοί ηγέτες στη Νιγηρία διέκοψαν πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, με τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια έχουν μολυνθεί σκόπιμα με ιούς.

Ο ΠΟΥ, που έχει ξεκινήσει προσπάθεια για εξάλειψη της ασθένειας από τον πλανήτη έως το 2004, εκφράζει τώρα φόβους για εξάπλωση της ασθένειες και σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής -στη Νιγηρία καταγράφονται τα μισά από τα κρούσματα πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας μολύνθηκε με φάρμακα κατά της γονιμότητας, μολύνθηκε με συγκεκριμένο ιό που προκαλεί HIV/AIDS, μολύνθηκε με ιό πιθήκων που είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνους» δήλωσε στο BBC ο Ντάτι Αχμέντ, γιατρός και πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου για τη Σαρία.

Στις τρεις μουσουλμανικές πολιτείες όπου το πρόγραμμα του ΠΟΥ διακόπηκε -το Κάνο, Καντούνα και Ζαφάρα-, διαδίδονται φήμες ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται μολύνθηκαν από τις ΗΠΑ σε ένα μυστικό σχέδιο για τη μείωση του πληθυσμού της Νιγηρίας.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει τις φήμες, ο μουσουλμάνος αξιωματούχος απάντησε ότι όσο «τρελό» και να ακούγεται αυτό το σενάριο θα πρέπει να ελεγχθεί.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού του ΠΟΥ Ντέιβιντ Χέιμαν διαβεβαίωσε πάντως ότι το σκεύασμα που χρησιμοποιείται στη Νιγηρία είναι το ίδιο με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο κατά της πολιομυελίτιδας. Η χορήγησή του γίνεται από το στόμα.

Ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους ότι αν η Νιγηρία διακόψει το πρόγραμμα εμβολιασμών, η προσπάθεια για την εξάλειψή της νόσου θα αποβεί άκαρπη.

«Τη μεταδίδουν […[ στις κεντρικές πολιτείες της Νιγηρίας, ακόμα και στο Λάγκος, και επιπλέον σε πέντε γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν υπήρχε πολιομυελίτιδα» προειδοποιεί ο Χέιμαν.

Νέα κρούσματα έχουν ήδη αναφερθεί στο Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, τη Γκάνα και το Τσαντ.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με την απλή σωματική επαφή και προσβάλλει κυρίως παιδιά. Προκαλεί παράλυση και άλλες αναπηρίες σε μεγάλο ποσοστό των θυμάτων της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024