36

Ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί ρουχισμό πριν από 72.000 χρόνια, με περιθώριο σφάλματος 40.000 χρόνια, εκτιμούν Γερμανοί ερευνητές που συνέκριναν γενετικά δύο διαφορετικά είδη ψείρας.

Η ομάδα του Δρ Μαρκ Στόουνκινγκ στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck ουσιαστικά προσδιόρισε πότε οι ψείρες του κεφαλιού και οι ψείρες του σώματος διαχωρίστηκαν από τον κοινό τους πρόγονο και εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη. Οι ψείρες του σώματος προτιμούν τις περιοχές που καλύπτονται από ρούχα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology, βασίζεται στην υπόθεση ότι πριν εμφανιστεί ο ρουχισμός μόνο ένα είδος ψείρας παρασιτούσε στον άνθρωπο. Όταν μέρος του δέρματος καλύφθηκε από προβιές ή ύφασμα, το οικοσύστημα του κεφαλιού άρχισε να διαφέρει από το οικοσύστημα του υπόλοιπου σώματος και έτσι προέκυψαν τα διαφορετικά είδη ψείρας.

Όπως αναφέρει το BBC, με την ίδια μέθοδο οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι ψείρες του ανθρώπου διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τις ψείρες του χιμπαντζή πριν από 5,5 εκατ. χρόνια, χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε συμφωνία με το δέντρο της εξέλιξης όπως το σχεδιάζουν οι παλαιοανθρωπολόγοι.

Μοριακό ρολόι

Η χρονολόγηση με βάση γενετικές αναλύσεις βασίζεται στο λεγόμενο «μοριακό ρολόι», τον ρυθμό εμφάνισης μεταλλάξεων στο DNA κάθε είδους. Σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, το γενετικό υλικό διαφορετικών ειδών εμφανίζει διαφορετικό αριθμό μεταλλάξεων, αλλά για κάθε είδος το μοριακό ρολόι «τρέχει» με σταθερό ρυθμό και μπορεί να μετρηθεί.

Στην περίπτωση της ψείρας, οι ερευνητές μέτρησαν τις μεταλλάξεις που υπήρχαν στην ψείρα του σώματος αλλά όχι στην ψείρα του κεφαλιού. Γνωρίζοντας το μοριακό ρολόι για τα δύο είδη, υπολόγισαν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να εμφανιστούν αυτές οι διαφορές στο DNA τους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δεν έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπου. O Homo sapiens εμφανίστηκε πριν από περίπου 200.000 χρόνια και άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική σε άλλες ηπείρους πριν από περίπου 100.000 χρόνια. Ίσως ο άνθρωπος εφηύρε τα ρούχα για να προστατευτεί από τα ψυχρότερα κλίματα που συναντούσε.

Ο Δρ Στόουνκινγκ σκοπεύει τώρα να αναλύσει το DNA της ψείρας του εφηβαίου, για να προσδιορίσει πότε ο άνθρωπος έχασε το τρίχωμά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ